Kelemen: Retragerea Ordinului National “Steaua Romaniei” lui Tokes ar fi “un semnal prost”

de Andreea Tobias, Kiss Edit Publicat la: 20.09.2013 22:04 Ultima actualizare: 20.09.2013 22:05

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a participat, vineri, la vernisajul unei expozitii din Sfantu Gheorghe, a declarat ca retragerea Ordinului National “Steaua Romaniei” europarlamentarului Laszlo Tokes ar fi “un semnal prost”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“Trebuie sa ne ridicam deasupra dezbaterilor noastre politice in contradictoriu. Noi cu Tokes avem foarte multe dezbateri si opinii diferite, dar cand vorbim despre un principiu, trebuie sa ne ridicam deasupra acestor competitii politice si trebuie sa spunem ca libertatea de exprimare a fost unul din drepturile castigurile in urma Revolutiei din 1989”, a spus Kelemen.

Acesta considera ca fiecare cetatean are dreptul constitutional de “a spune prostii” sau “lucruri foarte destepte”, dar nu se poate ingradi nimanui dreptul de a vorbi liber. In opinia lui Kelemen, o distinctie – Ordinul National “Steaua Romaniei” – nu se poate retrage, deoarece Tokes a primit-o pentru meritele de la Revolutie.
Daca distinctia i s-ar retrage lui Tokes, spune Kelemen, ar insemna ca libertatea de exprimare nu este recunoscuta.
“Nu trebuie sa fi de acord cu Tokes, nu trebuie sa fi de acord cu nimeni pana la urma, dar nu este de acceptat sa negi libertatea de exprimare”, a conchis Kelemen.
Senatorul PSD Gabriela Firea declara, joi seara, ca subiectul retragerii Ordinului National “Steaua Romaniei” europarlamentarului Laszlo Tokes va fi discutat in 26 septembrie, la Academia Romana, cand acesta va fi invitat sa-si pledeze cauza.
Gabriela Firea a precizat ca va exista o adresa oficiala de convocare a europarlamentarului Laszlo Tokes, care va fi transmisa de seful Cancelariei ordinelor, pentru ca acesta sa-si pledeze cauza.
In 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara “Balvanyos”, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.
In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca “nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”.
Participantii la seminariile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman “extremistilor maghiari” din Romania, facand referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul National “Steaua Romaniei”.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat atunci ca il va informa in scris pe presedintele Traian Basescu ca va contrasemna un eventual decret de retragere a distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul National “Steaua Romaniei”.
Intr-un comunicat transmis MEDIAFAX la acea vreme, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept “grave” si “neadevarate” acuzatiile ca ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, ca ar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *