Kit lant distributie: o inventie de viitor pentru noile tipuri de motociclete

Kit lant distributie: o inventie de viitor pentru noile tipuri de motociclete

La achizitia oricarui nou model de motocicleta, la fel ca in cazul autovehiculelor, se pune mare intrebare: ce alegem? Lant distributie, curea dintata sau cadran? Care dintre aceste sisteme de distributie este cel mai avantajos? De ce a ajuns un kit lant de distribuitie sa fie considerata o piesa moto a viitorului?

Daca esti deja posesorul unei motociclete, nu prea te mai intereseaza cum se face transmisia finala. Lasi lucrurile sa decurga in mod natural! La achizitia unei noi, insa, situatia se prezinta intr-un mod cu totul diferit. Mai precis, transmisia finala este un aspect pe care ar trebui sa il luam in calcul, fie chiar si atunci cand optam pentru o motocicleta noua, una SH sau una cu performante mai mari sau mai reduse.

In cazul unei motociclete, transmisia finala se refera, fara doar si poate, la modalitatea in care puterea motorului se transmite direct catre roata din spate. In prezent, transmisia se face in trei moduri: prin lant, curea sau cadran distributie.

Dintre toate acestea, teoriile moderne afirma ca lantul de distributie ar prezenta avamtajele cele mai mari, comparativ cu celelalte doua alternative. Deci, produsele din categoria “Distributie” si, indeosebi, cele care se refera la kit lant au inceput sa fie din ce in ce mai comercializate de catre distribuitorii autorizati. Sa fie, oare, efectul construirii si lansarii pe piata a unui numar tot mai mare de motociclete care intrebuinteaza un astfel de sistem de distributie?

Lantul: o noua inovatie la motociclete

Fie ca afirmam ca lantul de distributie reprezinta sau nu o inovatie a constructorilor de motociclete, urmand modelul autovehiculelor, cert este ca majoritatea motocicletelor apeleaza la acest sistem de transmisie. Astfel, chiar daca te mai mandresti cu deja renegata Mobra 50 cc, sau deja ai facut pasul catre un Ducati Panigale, producatorii s-au bazat pe lant pentru a putea pune in miscare roata motrice.
Desi adaptarea sistemul depinde de la un model de motocicleta la altul, transformarile si ajustarile sunt subtile. Atat lantul, cat si foaia cu pinionul sunt standardizate, ceea ce inseamna ca, cu mici modificari, pot fi utilizate la orice model de motocicleta.

Kit lant distributie, avantaje vizibile indiferent de tipul de motocicleta

Cu toate aceste, pentru a preveni ruginirea rapida, ingrijirea si intretinerea oricarei motociclete trebuie efectuate cu regularitate. Se unge regulat cu ulei si se sterge cu o carpa usor umeda. La nevoie, se poate achizitiona un kit lant nou, de pe paginile distribuitorilor autorizati, precum Uniform SRL – unimotors.ro.

Din punct de vedere tehnic, lantul prezinta un avantaj substantial in cazul motocicletelor sportive. De aceea, un kit lant nou este mereu util acestor categorii de vehicule. Acest avantaj consta, in primul rand, in faptul ca poate fi schimbat rapid, in functie de caracteristicile fiecarui circuit de concurs. Pentru acceleratii mai rapide se instaleaza o foaie mai mare sau un pinion mai mic, lucru care contribuie la scaderea vitezei maxime.

Acest aspect este valabil nu doar in cazul motocicletelor de cursa, ci si in cazul celor de sosea. De exemplu, in cazul in care ti se pare ca motorul este prea turat atunci cand mergi cu viteza constanta pe autostrada sau sosea nationala, se poate pune un pinion mai mare. Cu o astfel de transmisie se va reduce turatie si se va realiza o economie vizibila la consumul de carburant.

Nu in ultimul rand, lantul ofera cel mai puternic transfer de putere, comparativ cu celelalte doua sisteme. In acelasi timp, pierderile de energie sunt minimizate, iar intretinerea corespunzatoare a lantului si cumpararea la timp a unui kit lant nou sporeste eficienta cu pana la 97%.

Lantul de distributie este, de altfel, recomandabil, daca mergi distante lungi pe drumuri cu denivelari, ori daca accelerezi sau franezi des.

VIDEO YOUTUBE piese originale moto:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *