Klaus Iohannis a discutat cu premierul israelian Netanyahu despre o eventuala mutare a Ambasadei Romaniei la Ierusalim

Premierul israelian Benjamin Netanyahu?a apreciat in mod deosebit relatia apropiata de prietenie dintre cele doua state si popoare, bazata pe interese comune, se arata in comunicatul de presa al Presedintiei. Totodata, Netanyahu a adresat multumiri pentru votul de “abtinere” al Romaniei cu ocazia adoptarii Rezolutiei Adunarii Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului.
Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat, la randul sau, simbolismul aniversarii, in acest an, a sapte decenii de relatii diplomatice neintrerupte dintre cele doua state, care coincide cu implinirea a 70 de ani de la infiintarea Statului Israel si cu celebrarea Centenarului Romaniei Moderne. Presedintele Romaniei a asigurat ca tara noastra sustine in continuare dezvoltarea, consolidarea si diversificarea relatiilor cu Statul Israel, care au un caracter strategic.
In ceea ce priveste evolutiile recente pe tema statutului Ierusalimului, Presedintele Klaus Iohannis a reiterat elementele principale ale pozitiei Romaniei, exprimate cu prilejul votului si al “explicatiei de vot” prezentate ulterior derularii acestuia asupra Rezolutiei Adunarii Generale ONU din 21 decembrie 2017. Rezolutia recomanda, printre altele, statelor membre ONU sa se abtina sa stabileasca misiuni diplomatice in Ierusalim si sa intensifice eforturile internationale pentru o pace durabila, cuprinzatoare si justa in Orientul Mijlociu.
Administratia Prezidentiala precizeaza ca, potrivit acestei pozitii, aprobate de Presedintele Romaniei anterior votului, pe baza propunerii argumentate, in scris, a Ministerului roman al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezinta o tema centrala in cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit in urma incheierii unui acord direct intre parti. Romania a subliniat, in cadrul explicatiei de vot, si necesitatea rezolvarii juste si de durata a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea “solutiei celor doua state”, Israel si Palestina, care sa coexiste in pace si securitate, ca unica varianta viabila si capabila sa garanteze indeplinirea aspiratiilor partilor. De asemenea, s-a aratat cu acel prilej ca pozitia tarii noastre fata de statutul orasului Ierusalim ramane conforma cu cea stabilita prin rezolutiile Consiliului de Securitate ONU si Adunarii Generale ONU in materie. Totodata, in pozitia exprimata cu prilejul explicatiei de vot, Romania a facut apel la calm, a incurajat partile sa reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace si a aratat ca, in prezent, este necesara reinnoirea eforturilor internationale pentru relansarea acestuia, context in care momentul promovarii Rezolutiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenta de catre tara noastra, ceea ce a si motivat decizia de vot “abtinere”.
In consecinta, “o eventuala decizie in sensul mutarii Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luata doar pe baza parametrilor mentionati, cu luarea in considerare a evolutiilor viitoare privind Procesul de Pace in Orientul Mijlociu, iar, in cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”.
Cei doi inalti demnitari au discutat, totodata, despre situatia actuala din Iran, Presedintele Klaus Iohannis exprimand regretul pentru pierderile de vieti omenesti inregistrate in urma recentelor proteste si speranta ca violentele vor inceta, iar libertatea de exprimare si libertatea de intrunire pasnica vor fi respectate.
Convorbirea telefonica a presedintelui Klaus Iohannis cu premierul israelian are loc in contextul in care presedintele Camerei Deputatilor, liderul social-democrat Liviu Dragnea, a declarat la finele anului trecut ca Romania ar trebui sa se gandeasca serios sa mute Ambasada din Israel la Ierusalim, el invocand “chestiuni practice”, legate de faptul ca institutiile centrale ale Israelului se afla la Ierusalim. Mai mult,?Dragnea a spus ca le-a comunicat premierului, presedintelui Senatului si ministrului de Externe pozitia sa privind mutarea Ambasadei romane din Israel la Ierusalim, el apreciind ca MAE trebuie sa “ia in serios lucrul asta”.?
“Mie nu mi se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *