Klaus Iohannis a primit la Cotroceni un reprezentant al Republicii Populare Chineze

“Agenda de convorbiri a inclus un schimb extins de opinii asupra ansamblului relatiilor romano-chineze, cu accent pe valorificarea oportunitatilor de cooperare intre Romania si Republica Populara Chineza. Presedintele Romaniei a evocat intrevederea bilaterala pe care a avut-o cu Presedintele Xi Jinping la New York, in septembrie 2015, in marja Adunarii Generale a ONU si a reamintit faptul ca Romania si Republica Populara Chineza au dezvoltat neintrerupt, in decursul ultimelor sapte decenii, relatii de prietenie care au dobandit gradual un caracter traditional si consistenta in plan politic, economic si al legaturilor interumane. Presedintele Klaus Iohannis a evidentiat ca, in cursul anului 2019, Romania si Republica Populara Chineza vor aniversa 70 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice, Romania fiind al treilea stat care, in 1949, a recunoscut Republica Populara Chineza, precum si 15 ani de la semnarea Declaratiei Comune privind stabilirea unui Parteneriat Amplu de Prietenie si Cooperare”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Seful statului roman i-a transmis oficialului chinez ca incurajeaza intarirea parteneriatului bilateral, acest demers putand fi sprijinit de oportunitatile oferite de o serie de platforme multilaterale de cooperare, pe linia Uniunii Europene.
“Agenda de cooperare strategica 2020 si Platforma de conectivitate UE – China si, pe de alta parte, cadrul stabilit de Initiativa Noului Drum al Matasii / Belt and Road Initiative, alaturi de formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale si de Est (16+1). Totodata, Presedintele Romaniei a apreciat ca Presedintia Consiliului Uniunii Europene, pe care tara noastra o va exercita in primul semestru al anului viitor, va reprezenta, in egala masura, o buna oportunitate pentru a contribui la consolidarea relatiilor reciproc avantajoase dintre UE si China”, informeaza sursa citata.
Klaus Iohannis a reamintit si pe demersurile comune de dezvoltare si valorificare a sanselor economice intre cele doua tari, in contextul oportunitatile multiple oferite de extinderea prezentei economice chineze in plan global, cu respectarea principiilor transparentei, liberei concurente si beneficiilor reciproce.
Conform sursei citate, Guo Shengku i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis “mesajul de salut al omologului chinez si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *