Klaus Iohannis anunta saptamana viitoare decizia in cazul sefei DNA

Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis va lua o decizie in privinta revocarii sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, la inceputul saptamanii viitoare.
Premierul Viorica Dancila a declarat, miercuri seara, ca asteapta mai intai sa vada ce va face presedintele Klaus Iohannis in privinta revocarii din functie a Laurei Codruta Kovesi, apoi va lua o decizie, dar a dat asigurari ca “sigur il va sustine pe ministrul Justitiei”, Tudorel Toader.
“Nu am ezitat niciodata sa imi asum responsabilitatea. Poate acesta a fost si motivul pentru care presedintele Liviu Dragnea, partidul, m-au sustinut pentru postul de prim-ministru. Dar legat de acest aspect, vreau sa vad in primul rand ce va face presedintele, pentru a putea lua o decizie. Insa ceea ce va pot spune sigur este ca il voi sustine pe ministrul Justitiei. (…) Nu pot sa anticipez, astept sa vad ce hotarare va lua domnul presedinte Iohannis, dar subliniez: il sustin pe ministrul Justitiei”, a declarat Dancila, intrebata daca ar putea face o sesizare de conflict juridic de natura constitutionala in cazul in care presedintele nu o va revoca pe Kovesi.In ce priveste relatia cu Tudorel Toader, prim-ministrul Dancila a precizat ca lucreaza foarte bine cu acesta.”Lucrez foarte bine cu ministrul Justitiei, eu consider ca ministrul Justitiei si-a facut datoria. Este un om cu experienta in domeniu, consider ca a luat lucrurile foarte in serios si ca a avut o abordare care a dat dovada de seriozitate. (…) Eu consider ca domnul ministru a stiut intotdeauna ca primul-ministru va fi alaturi de ministrul Justitiei din Cabinetul sau”, a spus ea.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat marti, intrebat daca va fi sesizata Curtea Constitutionala, in cazul in care seful statului va refuza revocarea Laurei Codruta Kovesi, ca rolul ar reveni Guvernului si premierul trebuie sa isi asume aceasta pozitie.
“Cred ca va ajunge la CCR (n.r.: in cazul refuzului presedintelui de a revoca procurorul sef al DNA). Dar daca analizam lucrurile cum sunt, conflictul poate sa fie intre Executiv si presedinte, deoarece raportul este facut de ministrul Justitiei, in raport cu presedintele. Sigur, Constitutia da dreptul si presedintilor celor doua Camere, dar lucrurile sunt foarte clare si vom vedea ca logic ar fi ca ministrul Justitiei si premierul sa fie cel care se sesizeaza in acest caz. Nu este justificata sesizarea Curtii in aceasta situatie, e doar o actiune suplimentara. CCR a decis in mod lipsit de echivoc ca presedintele nu are un rol esential privind numirea si revocarea si decizia e limpede. (…) Trebuie sa vedem decizia presedintelui, nu am discutat foarte mult, dar premierul, oricare ar fi el, trebuie sa isi asume rolul, nu trebuie sa fie altcineva, mai ales ca au ministrul al justitiei care e autoritate in domeniu, ma astept ca guvernul sa isi asume aceasta solutie”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.
Intrebat daca presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa accepte cererea de revocare, presedintele Senatului a spus:?”Tine de modul in care presedintele intelege sa isi exercite mandatul. (…) Au aparut protocoalele si modul in care opera DNA prin unitatile de elita, toate informatiile din spatiul public, incalcarile Constitutiei, cuprinse inclusiv in raportul ministrului Justitiei (n.r.: raportul privind revocarea procurorului sef al DNA), este greu ca aceste lucruri sa fie ignorate”, a mai spus Tariceanu.?
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, va afla, in perioada urmatoare, daca va fi revocata dau daca isi va duce la capat mandatul. Presedintele Romaniei a anuntat ca va lua o decizie dupa Paste, el fiind cel care, potrivit legii, are ultimul cuvand privind revocarea sefilor marilor parchete.
In februarie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus revocarea procurorului sef al DNA Codruta Kovesi, dupa ce a prezentat un raport privind activitatea manageriala de la DNA, care s-a bazat pe 20 de categorii si fapte.
Klaus Iohannis?a declarat, la sfarsitul lunii martie, la Bruxelles, ca decizia privind propunerea de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, o va lua dupa Pasti si ca o va explica printr-o declaratie publica. Presedintele a spus ca va tine cont de argumentele si documentele prezentate si de o parte, si de cealalta.
“Nu am avut o discutie, nici nu cred ca este neaparat nevoie sa am o discutie personala pe aceasta chestiune fiindca solicitarea de revocare a fost facuta de ministrul Justitiei, iar documentele sunt anexate la cererea de revocare, la avizul CSM si cred ca trebuie sa lucram de data aceasta pe baza documentelor care ne sunt puse la dispozitie”, a declarat Iohannis.
Va reamintim ca Sectia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitarii ministrului Justitiei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *