Klaus Iohannis si Emmanuel Macron vor semna, la Paris, o Declaratie politica privind Parteneriatul strategic dintre cele doua tari

Astfel, astazi, la Domul Invalizilor, presedintele Romaniei va participa la Concertul dedicat comemorarii celor cazuti in Primul Razboi Mondial si va vizita expozitia “A l”Est, la guerre sans fin – 1918-1923”, care cuprinde o serie de lucrari consacrate Romaniei si misiunii Generalului Berthelot. De asemenea, cu aceasta ocazie va fi lansat si timbrul comun cu efigia Generalului Berthelot, in contextul celebrarii Centenarului Marii Uniri.
Lansarea Sezonului Romania-Franta va avea loc la Centrul National de Arta si Cultura Georges Pompidou, in prezenta presedintilor Klaus Iohannis si Emmanuel Macron. Cei doi presedinti vor vizita Atelierul Brancusi, expozitia consacrata iei in opera pictorilor Matisse si Pallady, precum si expozitiile Gherasim Luca, Mihail Olos, Andrei Cadere si Adrian Ghenie, care deschid la Centrul Beaubourg un sezon de arta contemporana romaneasca.
Ulterior, Klaus Iohannis si Emmanuel Macron vor purta convorbiri oficiale la Palatul Élysée, care vor viza confirmarea caracterului special al relatiei bilaterale, aprofundarea Parteneriatului Strategic, consolidarea cooperarii economice si rolului comunitatii romanesti din Franta. Totodata, va avea loc un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv in contextul pregatirii exercitarii Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene, respectiv agendei internationale si de securitate.
Parteneriatul strategic cu Republica Franceza a fost lansat la 4 februarie 2008, ca urmare a semnarii a unei Declaratii comune de catre Presedintii Romaniei si Republicii Franceze. Parteneriatul presupune consultari permanente si concertare in baza unui mecanism de cooperare si schimb de informatii, asupra principalelor dosare europene de actualitate, cu accent pe domeniile: protectia mediului, transporturi, energie, dezvoltare regionala. In februarie 2013, Parteneriatul Strategic dintre Romania si Republica Franceza a fost actualizat, prin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *