Klaus Iohannis sustine ca nu va semna acordul UE-Canada. Romania ameninta, in premiera, ca blocheaza un acord european

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Seful statului a anuntat ca Bucurestiul isi va folosi dreptul de veto fata de intelegerea comerciala Canada-UE (CETA) daca tara noastra nu va obtine de la autoritatile canadiene eliminarea vizelor pentru romani din 2017.
Acordul Canada-UE ar urma sa elimine tarifele vamale si sa deschida pietele intre cele doua parti. Documentul va fi discutat astazi in cadrul Consiliului European, urmand ca o decizie sa fie luata saptamana viitoare, in cadrul unui summit UE-Canada programat la Bruxelles. Inainte de a pleca la Consiliul Euro?pean, presedintele Klaus Iohannis a explicat ca Romania isi mentine veto-ul fata de acord. Tara noastra isi va schimba punctul de vedere doar daca Guvernul de la Ottawa accepta o intelegere „rezonabilaa” in privinta vizelor pentru romani, fara „conditii inacceptabilea”. „Pentru noi este important sa fie 2017, nu 2018, 2019 sau altcevaa”, a explicat seful statului.
Oferta Canadei
In acest fel, presedintele a respins oferta partii canadiene: eliminarea graduala a vizelor, din 2017, pentru oamenii de afaceri si cei care au mai avut viza de Canada sau de SUA, apoi, conform unui calendar negociat, pentru toti cetatenii. Oferta a aparut dupa ce subiectul a fost abordat in cadrul unei vizite a premierului Dacian Ciolos la Ottawa, unde s-a intalnit cu premierul canadian Justin Trudeau. Refuzul partii romane fusese exprimat la reuniunea de marti a Consiliului Afaceri Generale (CAG) de catre Cristian Badila, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe. Acelasi punct de vedere a fost exprimat si de Guvernul Romaniei, prin purtatorul de cuvant Liviu Iolu.
O oferta similara a primit si Bulgaria, singurul stat din UE, alaturi de Romania, ai carui cetateni mai au nevoie de vize pentru Canada. Diferenta este ca oferta pentru Sofia a fost facuta publica de autoritatile canadiene, in timp ce oferta pentru Romania nu.?
Pe langa Romania si Bulgaria, si Belgia ameninta ca isi va folosi dreptul de veto impotriva acordului UE-Canada. Pozitia Belgiei este determinata de opozitia Parlamentului din Valonia, dominat de socialisti, care considera ca multinationalele primesc prea multe drepturi si pietele europene vor fi amenintate de exporturile canadiene. Conform Constitutiei proprii, Belgia are nevoie de acordul celor trei regiuni pentru a ratifica tratatul. La nivel european, daca acordul nu contine semnaturile tuturor statelor membre UE, este nul. De remarcat, in context, ca inainte de pozitia radicala a Valoniei autoritatile de la Bucuresti nu au avut vreo opozitie.?
Ce sanse are strategia Romaniei
Strategia a mai fost folosita de Romania in 2012, cand delegatia tarii noastre a tinut in sah Serbia la negocierile din Consiliul Afaceri Generale (CAG), care a discutat acordarea statutului de candidat la aderare. Romania a refuzat in prima faza a negocie?rilor sa dea unda verde Belgradului, cerand garantii pentru un tratament corect al minoritatii vlahe din Serbia. Dupa negocieri, in concluziile CAG a fost anexata o declaratie a Executivului UE prin care insista asupra protejarii minoritatilor „ca parte integranta a criteriilor de aderare la UEa”.
Delegatia romana a fost condusa atunci de ministrul de Externe Cristian Diaconescu. Acesta crede ca strategia actuala a partii romane este adecvata situatiei. „Pozitia este corecta. Nu exista niciun fel de argument din partea statului canadian pentru …

spot_imgspot_img