Klaus Iohannis: Este nevoie ca NATO sa isi intareasca in continuare postura de descurajare si aparare pe Flancul Estic

Presedintele Romaniei a deschis, in calitate de inalt reprezentant al statului care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, seria de dezbateri alaturi de cancelarul Angela Merkel si de presedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, in calitate de inalt reprezentant al statului care detine in prezent Presedintia Uniunii Africane.
“Ne confruntam atat cu amenintari clasice, cat si asimetrice, din diferite directii strategice. Si acestea nu sunt ingrijorari doar la nivelul politicienilor, al militarilor si al strategilor. Astazi, temerile cu privire la securitate reprezinta o preocupare predominanta a cetatenilor nostri europeni. In acelasi timp, sistemul international multilateral se afla sub o presiune crescanda, iar adaptarea sa la noile realitati este pentru noi, probabil, cea mai mare provocare. Care ar trebui sa fie raspunsul nostru european la aceste provocari? Raspunsul meu este coeziunea, in sensul sau cel mai larg. Intrucat discutiile cu privire la viitorul Europei sunt prioritare, pe agenda europeana, in timpul actualei presedintii a Consiliului Uniunii Europene, detinuta de Romania, este nevoie de o abordare coeziva si incluziva din partea statelor membre si a institutiilor europene. De aceea, acest mesaj de unitate si de coeziune defineste fundamental prioritatile presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Abordarea noastra se concentreaza pe facilitarea consensului, pe eliminarea diviziunilor si pe gasirea unei pozitii comune in ceea ce priveste modalitatile incluzive de consolidare a Uniunii. Securitatea si apararea nu fac exceptie. Dimpotriva, acestea reprezinta componente fundamentale ale viitorului Uniunii – ele dau credibilitate actiunii noastre externe si sunt o garantie a faptului ca ne pastram si ne dezvoltam vocatia noastra pentru multilateralism”, a spus Iohannis, care participa la cea de a 55-a Conferinta pentru Securitate de la Munchen, citat de Agerpres.
Seful statului roman a precizat ca, in ultimii doi – trei ani, au fost obtinute rezultate semnificative in toate domeniile – capacitati de aparare, cooperare in domeniul industriei de aparare, angajamente operationale.
“Am inregistrat progrese semnificative si in ceea ce priveste crearea conditiilor pentru ca Uniunea Europeana sa aiba un rol mai ambitios in gestionarea crizelor civile. Acesta este doar inceputul, dar este unul promitator, oferind o baza solida pentru activitatea noastra viitoare”, a punctat Klaus Iohannis.
In acest context, el a subliniat ca obiectivul principal ar trebui sa fie un Angajament European Sporit.
“Cooperarea Structurata Permanenta, sau PESCO, este unul dintre raspunsurile la falsa dilema intre eficienta si incluziune si are potentialul de a genera o evolutie semnificativa, daca ne asiguram ca proiectele de cooperare vor contribui la identificarea unor solutii pentru decalajele existente in asigurarea capabilitatilor la nivel european. Acum ar trebui sa ne concentram pe implementare. Este nevoie sa pastram impulsul si sa stimulam progresul in continuare. Este nevoie sa conectam diferite initiative, sa ne asiguram ca se coordoneaza si se completeaza reciproc. Este nevoie, de asemenea, sa investim mai mult in coeziunea noastra interna, care, in acest caz, se traduce prin convergenta strategica. Obiectivul principal, dupa parerea mea, ar trebui sa fie un Angajament European Sporit. Sporit – deoarece este clar ca este nevoie sa facem mai mult. European – deoarece astfel de noi eforturi vor fi intreprinse prin intermediul Uniunii Europene, fara a exclude alte structuri. Angajament – deoarece eforturile noastre ar trebui sa aiba drept rezultat reinnoirea angajamentului fata de NATO si de Natiunile Unite. Pe aceste linii de actiune, un input consolidat din partea Uniunii Europene la securitatea internationala va aduce noi garantii partenerilor nostri strategici, acelor parteneri de care avem nevoie pentru a fi eficienti si credibili. Iar acest lucru duce la intrebarea – este acesta momentul potrivit pentru a fi mai ambitiosi?”, a spus seful statului.
Klaus Iohannis a aratat ca ar trebui ca eforturile sa se concentreze pe dezvoltarea unui demers armonizat intre NATO si UE.
“Ar trebui sa obtinem acest lucru prin imbinarea rolului unic, evolutiv si cuprinzator pe care il are NATO in apararea noastra colectiva cu abordarea integratoare a Uniunii Europene in gestionarea crizelor si cu capacitatea sa unica de a aduce impreuna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *