Klaus Iohannis: Romania isi va respecta pe termen lung angajamentul de a aloca 2 la suta din PIB pentru Aparare

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti, la Constanta, ca Romania are nevoie de o armata puternica si ca isi respecta pe termen lung angajamentul de a aloca doi la suta din PIB pentru domeniul Apararii, pentru a fi “un pilon de stabilitate si furnizor de securitate in regiune”.
“Ceremonia de astazi se desfasoara simbolic intr-o zona cu o importanta strategica deosebita din punct de vedere militar, politic, economic, cultural si social – Zona Marii Negre. Avem datoria de a transforma intregul potential al acestei regiuni in avantaje reale pentru Romania. In arealul Marii Negre ne confruntam cu provocari de securitate din ce in ce mai complexe si mai volatile, precum si cu un grad sporit de impredictibilitate si incertitudine. Tocmai de aceea, deciziile adoptate de NATO au menirea de a contribui la intarirea masurilor de aparare colectiva si de descurajare, inclusiv in regiunea Marii Negre, prin participarea statelor riverane. In actualul context, Romania isi asuma si mai activ profilul de stat puternic si de actor regional relevant. Suntem un pilon de stabilitate si furnizor de securitate in regiune. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul Marii Negre si importanta sa strategica sa fie recunoscute la nivelul NATO si al Uniunii Europene”, a spus seful statului la festivitatile organizate cu ocazia Zilei Marinei Romane, citat de Agerpres.

Inca din luna mai 2017, pe timpul fostului ministru Gabriel Les, Comisiile de Aparare ale Parlamentului au avizat aceste programe. La acel moment, unul dintre programele care fusese prezentat Parlamentului, spre avizare, se referea la achiztionarea de sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare? (High-range Surface-to-Air Missile, HSAM), cu o valoare estimata de patru miliarde de euro.
Presedintele a subliniat ca un stat nu poate fi cu adevarat puternic daca nu are capacitatea de a-si proteja cetatenii si de a le asigura securitatea.
“Avem nevoie de o armata inzestrata si pregatita sa faca fata cu succes provocarilor actuale si aceasta implica eforturi deosebite in ceea ce priveste dotarea si modernizarea. In acest sens, acordul politic cu privire la alocarea pentru urmatorul deceniu, incepand din acest an, a 2% din bugetul national pentru Aparare si aprobarea “Planului de inzestrare a Armatei Romaniei 2017 – 2026″ transmit un semnal puternic de responsabilitate. Aratam, astfel, partenerilor nostri, ca Romania este un stat credibil si predictibil, determinat sa participe la asigurarea securitatii colective impreuna cu aliatii sai. Respectarea pe termen lung a acestui angajament va permite inzestrarea armatei cu tehnica moderna, de ultima generatie”, a spus Klaus Iohannis.
Consolidarea securitatii si apararii pe dimensiunea maritima ramane in centrul preocuparilor Romaniei, a subliniat Klaus Iohannis.
Seful statului a evidentiat planificarea pentru anul 2017, in regiunea Marii Negre, a nu mai putin de 18 exercitii si activitati de pregatire cu un nivel superior de complexitate, desfasurate impreuna cu Aliatii si cu partenerii.
Klaus Iohannis s-a declarat impresionat sa vada cat de multi oameni vin sa sarbatoreasca la Constanta aceasta zi speciala.
“Este cea mai buna dovada a pretuirii de care dumneavoastra, cei din Marina Romana, va bucurati pentru devotamentul cu care va faceti datoria fata de tara. Este o recunoastere pe care o meritati pe deplin. Va felicit ca reusiti, in fiecare an, sa fiti cu adevarat in mijlocul oamenilor. Este o parte extrem de importanta a misiunii dumneavoastra publice.Vad astazi multi copii, care asteapta nerabdatori exercitiile desfasurate pe mare. Stiu din experienta mea de profesor ca nimic nu se compara cu satisfactia de a surprinde in privirea celor tineri entuziasmul si curiozitatea care, nu de putine ori, inspira o viitoare cariera”, a spus presedintele Iohannis.
Seful statului a mai spus ca astfel de momente ne arata cat de puternice sunt simbolurile care ne unesc, care ne dau prilejul de a ne simti parte a unei mari comunitati.
“Ne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *