Kosovo: Sarbii din nord vor sa boicoteze alegerile municipale kosovare.

Liderii sarbilor care locuiesc in nordul Kosovo, unde sunt majoritari, au decis vineri sa boicoteze alegerile municipale kosovare din 3 noiembrie, in pofida faptului ca sunt incurajati sa participe, relateaza AFP, conform Mediafax.
“Dat fiind faptul ca alegerile municipale (..) vor fi organizate in conformitate cu legislatia si Constitutia kosovare, ele sunt inacceptabile” pentru sarbii din nordul Kosovo, care le resping, au anuntat liderii lor in cadrul unei reuniuni la Zvecan (nordul Kosovo).
Aproximativ 40.000 de sarbi care locuiesc in nordul Kosovo refuza in continuare sa recunoasca autoritatea de la Pristina, care si-a proclamat independenta fata de Serbia, in 2008, si au boicotat precedentele alegeri municipale din 2010.
Buna desfasurare a alegerilor municipale, prevazute pentru pirma data pe intreg teritoriul Kosovo, inclusiv in nord, face parte dintr-un acord privind normalizarea relatiilor incheiat in aprilie intre Belgrad si Pristina sub egida Uniunii Europene (UE).
Serbia s-a angajat, in virtutea acestui acord, sa faca orice in vederea pregatirii alegerilor municipale si sa incurajeze participarea sarbilor din Kosovo la scrutin.
In cadrul unei reuniuni cu o delegatie a sarbilor din Kosovo, miercuri, presedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, i-a indemnat pe sarbi sa participe la alegeri, subliniind ca “nu va incuraja boicotarea”.
“Nu vrem sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *