Laptele matern, alimentul ideal pentru sugar

Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.Sfatulparintilor.ro si NUTRICIA, stiinta inspirata de laptele matern, sustin Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o serie de articole educative pentru a te sprijini sa ii oferi micutului tau cel mai de pret dar: laptele matern.
?

Dupa nastere, hranirea sanatoasa a micutului tau este prioritara pentru tine. Este timpul in care apar multe intrebari legate de alimentatia acestuia, deoarece ea este baza unei dezvoltari sanatoase.
Laptele matern contine toti nutrientii necesari dezvoltarii micutului tau. Practic, nicio alta hrana nu se poate compara cu laptele pe care i-l oferi bebelusului tau in primele luni de viata. Proteine, vitamine, oligozaharide, lipide, glucide – toate se gasesc in laptele matern. Astfel, laptele unei mame contine mai multi nutrienti decat mai multe alimente combinate, si chiar in doza optima. Ne putem imagina laptele matern ca fiind un aliment special cu o compozitie complexa: contine peste 200 de componente, in principiu carbohidrati, dar si picaturi mici de lipide de cea mai buna calitate si globule de proteine dizolvate in apa. Laptele matern contine in proportie de 87,5% apa. Restul de 12,5% din componente include carbohidrati, grasimi si proteine (cele trei surse de energie, sau, altfel spus, macronutrienti), precum si micronutrienti esentiali (vitamine si minerale).

Citeste si: Informatii Inedite Despre Laptele Matern
Pe langa aceste avantaje nutritive, alaptarea la san aduce numeroase beneficii sanatatii puiului tau. El se naste cu un sistem imunitar nedezvoltat, care se formeaza in primii 2 ani de viata. Alaptandu-ti copilul, ii transmiti anticorpi care contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Laptele matern contine microelemente, enzime, hormoni si o serie de substante care asigura o flora intestinala sanatoasa, impiedicand patrunderea si dezvoltarea bacteriilor care pot duce la aparitia unei boli. El ajuta si la un tranzit intestinal bun, cu rol important asupra sanatatii. Mai mult, alaptandu-ti puiul, diminuezi riscul aparitiei unor boli pe viitor.
In plus, laptele matern este bogat in acid alfalinoleic, precum si alti acizi grasi (LCP). Acizii grasi intra in componenta tuturor memebranelor celulare. Foarte mari concentratii se regasesc in membranele creierului, nervi si celule fotoreceptoare.Ei joaca un rol extrem de important in dezvoltarea sistemului nervos si a creierului copilului tau. Datorita acestora, se dezvolta foarte mult si perceptia micutului, astfel incat sa poata explora mediul inconjurator. De asemenea, vitaminele din laptele matern, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *