Laserul de la Magurele. Autoritatile romane, incurcate in explicatii

Laserul de la Magurele. Autoritatile romane, incurcate in explicatii

Incapacitate in gestionarea banilor europeni, sau furt pe fata in cazul Laserului de la Magurele? Este intrebarea la care autoritatile romane nu au putut sa ne ofere un raspuns. Desi avem un contract solid cu Strabag, iar statul roman ar putea incasa sume uriase de bani ca penalizari, oficialii bajbaie cand trebuie sa explice de ce laserul de la Magurele n-a fost gata la timp. Si de ce au prelungit de doua ori termenele, fara sa tina cont de faptul ca, daca imobilul nu va fi gata in decembrie, Romania risca sa piarda 50 de milioane de euro.

Constructia cladirii de la Magurele care va adaposti laserul trebuia finalizata in martie 2015. Ca si cum n-ar fi fost nimic in neregula, autoritatile pur si simplu au acordat un nou termen: iunie 2015. Si el depasit. Asa ca s-a anuntat oficial cel de-al treilea termen: decembrie 2015. Insa, cel mai probabil, lucrarile vor fi gata abia in vara anului viitor.
Intrebat, intr-o interventie la Realitatea TV, in emisiunea “Newsroom”, cat pierde Romania din nefunctionalitatea laserului, ca impact economic, fostul ministrul al Cercetarii Mihnea Costoiu a replicat: “Eu asteptam multumiri pentru cei care au adus laserul in Romania, nu critici… Si suntem o mana de oameni care am facut lucrul asta… Dar, trecand peste asta, deocamdata Romania nu pierde nimic, despre aceasta functionalitate discutam in 2020.”
La insistenta jurnalistei Realitatea TV Denise Rifai in legatura cu intarzierea cu un an a lucrarii, acesta a declarat: “Nu avem un an de intarziere.”Nici Ministerul Educatiei, care se ocupa de supervizarea proiectului, nu vede nicio problema in derularea contractului. Recunoaste, insa, ca sunt intarzieri, dar – surpriza! – ii ia apararea constructorului.”Pozitia oficiala a ministerului este ca decursul lui este normal, avand in vedere complexitatea acestui proiect. Sunt constructii care nu s-au mai realizat in lume. Nu poate fi invocata vreo lipsa a constructorului”, a declarat presedintele ANCS, Tudor Prisecaru.Daca s-ar calcula penalizari conform contractului, pana la finalul anului, Strabag ar avea de achitat de trei ori valoarea lucrarii, adica 750 de milioane de lei. In plus, Strabag ar putea fi obligata sa termine lucrarea din fonduri proprii. Insa, paradoxal, nerealizarea proiectului la timp pune presiune pe bugetul de stat!Un document de corespondenta dintre Comisia Europeana si reprezentantii institutului obtinut in exclusivitate de Realitatea TV arata ca nefinalizarea cladirii de la Magurele pana in decembrie 2015 implica pierderea unei finantari de 28 de milioane de euro, pe care ii va da, in acest caz, statul roman: “Cheltuielile care nu sunt platite pana la 31.12.2015 (faza I) devin neeligibile in faza II si se suporta din bugetul national.”In loc sa caute o solutie, autoritatile romane contesta ce scrie negru pe alb in document.”Materialul pe care il aveti trebuie citit cu atentie, trebuie vazut acolo ca acesti bani care ne cer a fi decalati pentru etapa urmatoare nu vor fi suportati din bugetul national”, a spus Prisecaru.In plus, dupa depasirea termenului-limita, tot statul va plati si cheltuielile suplimentare cu salarii, echipamente si constructii, in valoare de 26 de milioane de euro. Rezulta o gaura de peste 50 de milioane de euro, care ar trebui virati din bugetul de stat.De proiect raspunde in mod direct Institutul de Fizica Nucleara, aflat in subordinea Ministerului Educatiei. Asadar, aceasta institutie poate rezilia contractul atat cu proiectantul, cat si cu constructorul. Si totusi, cine din statul roman ne spune ce se intampla pe santierul de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *