Legea adoptiei s-a modificat. Vezi principalele schimbari
Legea adoptiei a fost modificata, pentru a inlesni adoptiile, in contextul in care, in prezent, numai sase la suta dintre copiii aflati in sistemul de protectie speciala au fost declarati adoptabili. Prin aplicarea noilor prevederi, un copil ar putea sa fie adoptat in 15 luni.
Modificarile aduse Legii 273/2004, care ar urma sa intre in vigoare in luna iulie, vor simplifica procesul prin care copiii vor fi declarati adoptabili, dar vor impune si restrictii la adoptare.
Copilul va putea fi declarat adoptabil si fara consimtamantul parintilor biologici?
Astfel, daca copilul este in proces de declarare a adoptabilitatii, iar parintii sau tutorele legal nu se infatiseaza la doua termene consecutive pentru exprimarea consimtamantului, ei pot pierde dreptul de exprimare si se considera ca este un “refuz abuziv” de a consimti la adoptie.
Mai mult, daca, pana acum, copilul nu putea fi declarat adoptabil fara consimtamantul ambilor parinti (cand ei sunt cunoscuti), acum instanta poate declara copilul adoptabil cu consimtamantul unui singur parinte. Daca nici unul din parinti nu poate fi gasit pentru a-si da consimtamantul, adoptia se poate incheia fara acordul lor. De asemenea, in cazul in care parintii declara ca nu doresc sa se ocupe de cresterea copilului, dar nu nu vor sa semneze declaratiile prin care permit declararea copilului ca adoptabil, procesul va putea merge inainte.
O alta prevedere importanta in lege este si ca, daca in sase luni de la preluarea copilului in sistemul de protectie speciala, parintii si rudele copilului nu sunt gasiti, vor putea fi demarate procedurile de adoptie.
De asemenea, va fi eliminata prevederea conform prin care perioada de adoptabilitate expira dupa doi ani. Odata ce copilul va fi declarat adoptabil, statutul sau va fi valabil pana la incuviintarea adoptiei sau pana la implinirea varstei de 14 ani.
Copiii adoptati (si care au dobandit capacitatea deplina de exercitiu) care vor sa afle informatii despre familia biologica pot depune o solicitare la tribunal pentru a primi acces la informatii despre parintii biologici.
Pentru adoptiile internationale, copilul va fi declarat eligibil la numai un an de la deschiderea procedurii, si nu dupa doi ani, asa cum se intampla in prezent.
Concediu de acomodare pentru adoptatori?
O alta modificare a Legii 273 este ca parintii adoptatori vor putea beneficia de un concediu de acomodare, de maxim un an, care include si o indemnizatie lunara (“raportata la indicatorul social de referinta – 500 lei in 2016, in cuantum de 3,4 ISR”, adica o suma de maxim 1.700 lei). In perioada in care adoptatorul primeste aceasta suma nu mai primeste indemnizatie pentru cresterea copilului.
O obligatie a adoptatorilor este sa informeze copilul gradual despre adoptie, incepand de la varste cat mai mici. Parintii pot cere ajutor specialistilor de la Directiile pentru Protectia Copilului sau cabinetelor care au incheiat conventii cu Autoritatea pentru Protectia Copilului.
De asemenea, identitatea parintilor firesti ai adoptatului poate fi dezvaluita inainte de dobandirea de acesta a capacitatii depline de exercitiu, numai pentru motive medicale, de Protectia Copilului, la cererea oricaruia dintre adoptatori, a adoptatului ori a reprezentantului unei institutii medicale, insotita de documentele medicale justificative.
In ceea ce priveste restrictiile, persoane condamnate definitiv pentru infractiuni contra persoanei sau contra familiei, pentru pornografie infantila sau pentru trafic de droguri nu …