Romania are nevoie de o lege a falimentului persoanelor fizice, ca masura de protectie impotriva executarilor silite, spun practicienii in insolventa, ingrijorati de estimarile alarmante cu privire la evolutia numarului somerilor. O astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, sa intre sub protectia tribunalului.
Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani. Sa presupunem ca o familie avea, in 2008, un venit total de 6.000 de lei pe luna, din care aproximativ 40 de procente se duceau catre intretinerea familiei, iar cu restul se plateau rate la casa, la masina si la aparatura electrocasnica.
Deprecierea leului a facut ca aceeasi suma sa valoreze astazi cu 30% mai putin. Se adauga efectul inflatiei si cresterea exploziva a dobanzilor la credite. Ce se intampla daca unul sau toti membrii familiei respective raman fara locuri de munca? Situatia poate deveni realitate pentru multi romani, in conditiile in care ministrul Muncii a estimat ca, la finele acestui an, vor fi inregistrati peste 800.000 de someri. Romania, Ungaria si Bulgaria sunt singurele tari din estul Europei care nu au o lege a falimentului personal.