Legea off-shore a trecut de Senat. 50% din productia de gaze va fi valorificata pe bursa din Romania

Proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore a fost adoptat, luni, de Senat, in calitate de prima Camera sesizata. Actul normativ fusese trimis la reexaminare de presedintele Klaus Iohannis. Au fost exprimate 81 voturi “pentru”, noua impotriva (USR) si 15 abtineri.Principalele amendamente adoptate, propuse de PSD, se refera la posibilitatea ca investitorii sa-si deduca banii din investitia facuta. Comisiile raportoare – economica si de energie – au stabilit ca investitorul poate sa-si deduca maximum 60% din valoarea veniturilor suplimentare la investitia facuta.Proiectul de lege stabileste unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si de abandonare, precum si a lucrarilor/lucrarilor la sonde aferente operatiunilor petroliere, desfasurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, in conformitate cu prevederile acordurilor petroliere incheiate intre titulari si ANRM.
Citeste si Ponta, despre legea offshore: Dragnea trateaza resursele naturale ca pe ceva ce se negociaza pentru propriul interes
Intr-o declaratie acordata presei la Palatul Parlamentului, Liviu Dragnea a spus: “La Camera Deputatilor s-au introdus amendamente asta vara prin care, in plus fata de Senat, s-au prevazut unele lucruri, si anume: s-a prevazut in plus un impozit pe venitul suplimentar, care poate merge pana la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din productia din gaze sa fie tranzactionata pe bursa din Romania. Aceste doua lucruri au ramas neschimbate (…) Nu se modifica absolut nimic fata de ceea ce am spus asta vara. Statul roman va avea aceleasi beneficii majore, si anume 50% din productia de gaze, care se va tranzactiona pe piata din Romania, si impozitul pe venitul suplimentar, care vine in plus fata de redevente. A treia chestiune care a fost eliminata de fapt la Camera Deputatilor: nu se ingheata fiscalitatea generala, ci doar regimul fiscal specific pentru offshore, respectiv redeventa respectiva si impozitul pe venitul suplimentar”.
In ce priveste mecanismul de deducere a investitiilor, el a precizat ca problema este daca investitiile se deduc intr-o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, neavand niciun fel de influenta asupra sumelor pe care statul roman le va castiga.
“Tot asta vara am spus ca trebuie sa corelam prevederile din lege cu anexa, si anume sa explicitam mecanismul de deducere a investitiilor, cu care este de acord toata lumea, pentru ca este firesc. Si problema se pune daca investitiile se deduc intr-o perioada mai lunga sau intr-o perioada mai scurta, neavand niciun fel de influenta a sumelor pe care statul roman le va castiga datorita legii respective. Asta e de fapt toata discutia, si anume daca se pune limita de 60% din venit, pana la care se poate deduce investitia in perioada de referinta respectiva – luna, an si asa mai departe – sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Si intr-un fel, si in altul discutam de aceeasi suma care se deduce si de aceeasi suma care ramane la statul roman”, a spus el.
Membrii Comisiei pentru energie, infrastructura energetica si resurse minerale din Senat au dat, luni, raport favorabil cu amendamente proiectului de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, proiect retrimis in Parlament, pentru reexaminare, de catre presedintele Klaus Iohannis.
Principalele amendamente adoptate, propuse de PSD, se refera la posibilitatea ca investitorii sa-si deduca banii din investitia facuta si la pretul de referinta.
“Cred ca discutia de astazi nu a raspuns cererii presedintelui si de aceea ne-am abtinut la vot. Este clar ca dupa discutiile lui Liviu Dragnea, dupa ce a fost certat Liviu Dragnea – baga pumnul in gura investitorilor straini – a revenit la sentimente mai bune si avem doua schimbari. Prima schimbare este pretul de referinta. A aparut o formula noua. Din punctul meu de vedere, a devenit arbitrara si se mai poate umbla acolo. Iar al doilea element, care este pozitiv si am votat pentru, companiile care investesc in acest sector pot sa-si deduca investitiile. Ceea ce era un lucru normal si evident”, a declarat senatorul liberal Florin Citu.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru energie, Gheorghe Marin, a declarat ca investitorul poate sa-si deduca maximum 60% din valoarea veniturilor suplimentare la investitia facuta.
“Din sumele incasate la bugetul de stat pe toata perioada exploatarii, noi nu vom pierde niciun leu. Toate investitiile pe care le fac investitorii sunt avizate de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, deci investitia respectiva trebuie recunoscuta si avizata de catre ANRM, acolo se strang toate investitiile si sunt recunoscute”, a precizat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *