LEGEA PENSIILOR: Peste 100.000 de pensii cresc din octombrie. Anuntul facut de ministrul Muncii

Pensionarii care au lucrat in grupele I si II de munca si care au iesit la pensie in perioada 1990- 1 ianuarie 2011 benefiviaza de o recalculare inca din aceasta luna.
Procesul de recalculare a pensiilor pentru acesti beneficiari a inceput de la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind fostii angajati din minerit, siderurgie, constructii, cai ferate si alte domenii care s-au incadrat in grupele I si II de munca.
Ministrul Muncii, anunt oficial despre al 13-lea salariu si primele de Craciun. Cat este impactul bugetar al noii legi a pensiilor
“In iulie a aparut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat in grupele de munca, asta insemnand ca vor fi cresteri. Se aplica la beneficiarii legii 192, la o parte dintre ei cresterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc. Dupa acea lege 221 si recalcularea care va intra in vigoare de la 1 octombrie, practic vorbim despre o crestere cu o treime, in medie, la pensie.?
Va dau un exemplu la mineri: pana acum se impartea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o crestere a pensiei cu o treime. Si alti beneficiari ai legii 221 sunt cei care au iesit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat in conditii speciale: furnalistii, siderurgistii, cei de la Metrorex. Se imparte la fel, la 25, in loc de 35. Asta inseamna o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Cresterea va fi tot cu o treime.
Peste 100 de mii de persoane sunt vizate de aceasta modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, a precizat ministrul Muncii, Olguta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *