Legea privind prevenirea si combaterea terorismului, pe ordinea de zi a Senatului
Propunerea legislativa este asumata de parlamentarii membri sau fosti membri ai Comisiei SRI si are ca motivare faptul ca “evaluarea amenintarii teroriste la adresa Romaniei a evidentiat o schimbare de paradigma prin trecerea de la o amenintare generica la una punctuala”.
Proiectul legislativ este initiat de parlamentarii liberali Ioan Chirtes, Marcel Vela si Cezar Preda, de parlamentarii PSD – Adrian Tutuianu, Doina Federovici, Radu Babus si Horia Nasra, de deputatul ALDE – Marian Cucsa, si de fostul senator UDMR, Verestóy Attila.
“Principalele surse de risc terorist la adresa securitatii Romaniei sunt de natura externa (…) Teritoriul national reprezinta preponderent un loc de tranzit sau de refugiu, aflat in atentia strainilor originari din state ale Orientului Mijlociu extins si Afganistan sau Pakistan”, se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative.
Proiectul vizeaza, in primul rand, actualizarea conceptului de terorism.
Astfel, potrivit definitiei propuse, “terorismul reprezinta acele actiuni, inactiuni, precum si amenintari cu privire la acestea, care prezinta pericol public, afecteaza viata, integritatea corporala sau sanatatea oamenilor, ansamblul relatiilor sociale, factorii materiali, relatiile internationale ale statelor, securitatea nationala sau internationala, sunt motivate politic, religios sau ideologic”.
Scopurile actiunilor teroriste definite de proiectul legislativ sunt: “intimidarea populatiei sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic; constrangerea unei autoritati publice ori organizatii internationale sa indeplineasca, sa nu indeplineasca sau sa se abtina de la indeplinirea unui anumit act; destabilizarea grava sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constitutionale, economice ori sociale ale unui stat sau organizatii internationale”.
Pe de alta parte, propunerea legislativa are in vedere responsabilizarea statului roman pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate de masurile intreprinse de autoritatile publice ce au responsabilitati in gestionarea crizei teroriste, precum si actualizarea responsabilitatilor ce revin autoritatilor publice, persoanelor juridice sau fizice de drept public si privat.
Propunerea legislativa prevede ca, in cazul iminentei sau producerii unui act terorist pe teritoriul tarii, la propunerea directorului SRI, CSAT sa poata emite o hotarare privind declararea situatiei de criza terorista.
In acest caz, se activeaza Centrul National de Actiune Antiterorista, care este o structura interinstitutionala, subordonata direct CSAT. Seful CNAA se numeste dintre prim-adjunctul sau adjunctii directorului SRI, la propunerea directorului SRI, se specifica in propunerea legislativa.
In propunerea legislativa se stipuleaza expres ca “autoritatea nationala in domeniul insotitorilor inarmati la bordul aeronavelor si schimbului de informatii necesar in sustinerea activitatii acestora este SRI”, care “asigura dispunerea si coordonarea insotitorilor inarmati la bordul aeronavelor”.
Totodata, proiectul prevede incriminarea in mod expres a faptelor referitoare la participarea intr-un grup in scopul comiterii de acte teroriste, dobandirea de …