Reprezentantii ministerelor Justitiei, Administratiei si Internelor si Afacerilor Externe nu doresc sa intre intr-o grila unica de salarizare, sustinand mentinerea unor grile proprii, au declarat, ieri, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, reprezentantii sindicatelor. Liderii FNSAL (sindicatele din administratia locala) au explicat ca in aceste ministere exista salarii foarte mari si de aceea ele refuza sa faca public nomenclatorul functiilor. Ei au precizat ca, pana acum, doar trei-patru ministere au facut acest lucru, cel mai probabil fiindu-le teama de inghetarea salariilor mari. De aceea, deocamdata, au loc doar consultari si nu s-a ajuns in faza in care sa se lucreze efectiv la proiectul de lege. Acest lucru nu va fi posibil decat dupa ce fiecare minister va trimite nomenclatorul de functii si va face, asa cum s-a stabilit, o „echivalare pe orizontala pe anumite posturi”.
Justitia a cerut grila proprie, pentru ca are „regim special”
Secretarul de stat pe probleme de dialog social din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a recunoscut ca reprezentantii unor ministere invoca diverse sisteme de salarizare din lume sau din Europa.
In ceea ce priveste posibilitatea mentinerii unor legi speciale de salarizare in anumite sisteme, Mocanu a precizat ca ceilalti parteneri sociali se opun acestui lucru, mentionand insa ca mandatul sau este doar de a face consultarile necesare, in final Guvernul fiind cel care va lua o decizie in acest sens.
Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, a relatat ca ieri s-a creat o disputa cu reprezentantii Ministerului Justitiei, care au participat pentru prima oara la o astfel de intalnire si au invocat ca Justitia trebuie sa aiba o grila de salarizare intrucat au un statut special. „Asa si invatamantul are un statut special, dar nivelul de trai este foarte scazut. Noi nu vom accepta ca Justitia sa aiba o lege separata”, a spus Hancescu, precizand totodata ca aceleasi rezerve vin si din partea MAI si MAE.
Presedintele executiv al Federatiei Publisind, Emilian Marian, a declarat ca cei din justitie sunt constienti de faptul ca au o anumita putere, dar nu inteleg ca este normal sa se regaseasca in aceasta lege. „Ei n-au inteles ca nu incercam sa luam din puterea lor, vrem doar sa echivalam salariile. Am specificat clar ca nu semnam un acord final daca in proiectul de lege nu se va regasi tot personalul platit din bani publici”, a adaugat Emilian Marian.
Majorarea salariilor mici ? inghetarea celor mari
La intalnirea de saptamana trecuta, sindicatele si reprezentantii mai multor ministere au stabilit noua criterii de ierarhizare a functiei publice, care vor sta la baza elaborarii legii unice de salarizare a bugetarilor. Secretarul de stat Valentin Mocanu declara atunci ca cele noua criterii se refera la nivelul de studii si competente, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunerea la factori de risc, incompatibilitati si conflicte de interese, dificultatea activitatilor specifice, sfera de relatii – interactiunea cu factorii externi, conditii de acceptare pe post.
Liderii sindicali anuntau, la sfarsitul lunii ianuarie, ca prin legea de salarizare unitara vor fi majorate veniturilor bugetarilor cu salarii mici si inghetate salariile mari, astfel incat, intr-un interval de patru-sase ani, sa fie redus decalajul dintre salariul minim si cel maxim, de la un raport de 1-50 la 1-15. Confederatiile sindicale solicitau ca legea unica de salarizare sa prevada ca salariul de incadrare in sectorul bugetar sa reprezinte cel putin 80 la suta din ponderea venitului salarial, in timp ce adaosurile la salariu sa nu depaseasca un procent de 20 la suta din acesta.