Liderii UE participa la un summit concentrat pe Brexit si securitate la Bruxelles

Securitatea va fi una dintre prioritati si in urma atentatelor jihadiste recente de la Londra si Paris.
Liderii vor evalua progresele facute in contracararea atacurilor lansate in Europa de gruparea terorista Stat Islamic. Pana in prezent, ei au convenit sa desfasoarea verificari sistematice in bazele de date ale persoanelor care ajung la granitele externe ale UE, sa ii urmareasca in justitie pe cei vinovati de recrutarea sau antrenarea jihadistilor, sa consolideze cooperarea in domeniul securitatii cu statele partenere din Orientul Mijlociu si sa imbunatateasca schimbul de informatii privind suspectii de terorism.
In ceea ce priveste Brexit, premierul britanic Theresa May ar urma sa isi dea acordul privind drepturile de rezidenta pentru cetatenii UE si dreptul la munca. Detaliile vor fi stabilite, insa, de delegatiile care negociaza Brexit si care se vor reuni luni.
UE vrea garantii clare pentru cei aproximativ 3,2 milioane de cetateni UE care locuiesc in Marea Britanie si pentru cei 1,2 milioane de britanici care locuiesc in restul statelor UE.
Citeste si: Klaus Iohannis, intalnire la Bruxelles cu presedintele Frantei
O sursa diplomatica europeana a explicat ca May va incerca sa linisteasca restul liderilor in aceasta privinta.
Sefii de stat si de Guvern din UE sunt nelinistiti, pe de o parte pentru ca timpul pentru a ajunge la un acord pentru Brexit este scurt, iar pe de altul pentru ca May a iesit foarte slabita din alegeri.
Multi cetateni UE din Marea Britanie si britanici din strainatate sunt ingrijorati in legatura cu statutul lor dupa Brexit. Termenul limita de iesire a Marii Britanii din blocul comunitar este 30 martie 2019. Unii se tem chiar de extradare, daca nu le vor fi garantate drepturile.
Comisia Europeana, care se ocupa de negocieri, insist ca europenii trebuie sa continue sa se bucure de libertatea de circulatie.
O sursa de la Bruxelles a declarat pentru BBC News ca cele doua tabere au …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *