Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu vor declasificarea hotararii CSAT nr. 17 pe 2005, care sta la baza protocoalelor

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea si deputatul Mircea Gheorghe Draghici au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere si adoptare in procedura de urgenta, propunerea legislativa privind declasificarea hotararii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si a tuturor documentelor care contin informatii clasificate in baza acesteia.

“In ultimele luni, gravele abuzuri despre care am atras atentia public in ultimii ani au fost confirmate prin protocoalele secrete care au fost semnate intre SRI si diferite institutii din justitie. Intelegerile secrete incheiate intre aceste institutii sunt iesite din orice norma juridica si a statului de drept. Aceste protocoale secrete dovedesc un lucru: ca drepturile fundamentale pe care se bazeaza orice stat democratic au fost incalcate. In aceste conditii, se impune asumarea unei agende legislative care sa repare aceasta stare de fapt si sa asigure revenirea in matca statului de drept. Propunerea legislativa de fata contine o serie de prevederi importante pentru stoparea abuzurilor si protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor”, se arata intr-un comunicat de presa al celor doua Camere transmis, vineri, AGERPRES.
Sursa citata precizeaza ca propunerea legislativa prevede ca la data intrarii in vigoare a legii, “toate documentele clasificate in baza deciziei CSAT 17/2005, inclusiv cele similare cu protocoalele incheiate de Serviciul Roman de Informatii cu DNA care au permis abuzuri impotriva cetatenilor, vor fi declasificate de drept, fara a mai fi necesara o alta procedura; vor deveni, astfel, informatii de interes public si nu mai produc efecte de orice natura”.
“Orice cetatean va putea avea acces liber la aceste documente, astfel incat toti romanii sa poata afla adevarul despre abuzuri. Comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI va centraliza aceste documente si le va pune la dispozitia …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *