Liviu Dragnea: “PSD este un partid curat, dar trebuie sa scoatem in evidenta onoarea”

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 30.10.2015 13:15 Ultima actualizare: 30.10.2015 13:16

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, ca PSD este un partid curat, dar trebuie scoase in evidenta caracteristici ca onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect, iar pentru aceasta trebuie adoptat Codul de conduita si aplicat “la rigoare” atunci cand este cazul.

Dragnea a precizat, intr-o declaratie facuta la Negresti Oas, inaintea Comitetului Executiv National al PSD, ca la aceasta reuniune va fi o prima lectura a Codului de conduita, documentul urmand sa fie adoptat la urmatorul CExN, in cateva saptamani.
Liderul PSD a precizat ca acest cod cuprinde reguli de conduita si comportament, dar creeaza si posibilitatea aplicarii unor sanctiuni, in conditiile in care se incalca aceste reguli sau in conditiile in care unii dintre membrii PSD se gasesc intr-o anumita situatie penala generata de fapte de coruptie.

Intrebat cati membri PSD ar putea intra sub incidenta acestor masuri, Dragnea a spus: “Eu cred ca sunt foarte putini, avem peste 450.000 de membri, aproape 500.000, deci partidul nu va avea de suferit, va ramane un partid mare si eu cred mult mai mare si mai puternic”.
El a fost de asemenea intrebat daca, in opinia sa, PSD va fi un partid mai curat dupa aplicarea acestui cod.
“PSD nu e murdar acum, PSD e un partid curat, dar trebuie sa scoatem in evidenta ceea ce ne caracterizeaza in general si anume onoarea, cinstea, demnitatea si un comportament corect. Pentru aceasta trebuie sa adoptam acest cod si sa-l aplicam la rigoare atunci cand e cazul”, a aratat Dragnea.
Comitetul Executiv National al PSD discuta, vineri, noul Cod de etica si conduita pentru membrii de partid, cu sanctiuni pentru social-democratii acuzati sau condamnati pentru fapte de coruptie, insa aplicarea sanctiunilor nu va fi automata, ci decisa individual, de catre conducerea PSD.
Potrivit proiectului de Cod, prezentat vineri de Liviu Dragnea in sedinta CExN, precum si public, noile sanctiuni se pot aplica membrilor impotriva carora este pusa in miscare actiunea penala, este inceputa urmarirea penala, este dispusa arestarea preventiva sau care sunt trimisi in judecata, condamnati in prima instanta sau condamnati definitiv cu executare pentru fapte de coruptie.
Codul de conduita nu prevede sanctiuni diferentiate pentru aceste noi elemente de integritate prevazute in obligatiile membrilor PSD, deciziile urmand a fi luate la nivel judetean sau central de catre institutiile abilitate ale PSD.
Astfel, sanctiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din functia politica, suspendarea din calitatea de membru de partid si excluderea din partid.
Deciziile se vor lua individual, in urma unei analize a Comisei Judetene de Etica, Integritate si Arbitraj sau a Comisiei Nationale de Etica, Integritate si Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri catre Biroul Permanent Judetean al PSD sau catre Biroul Permanent National, care vor avea cuvantul final in aplicarea unei eventuale sanctiuni. Comisia judeteana si, respectiv, BPJ vor avea competente in cazul membrilor PSD fara functii in partid la nivel local. Comisia Nationala de Etica si, respectiv, BPN al PSD vor avea competente in cazul membrilor cu functii de conducere la nivel judetean.
Liderii PSD din conducerea nationala a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent National, vor putea fi sanctionati doar dupa o evaluare a Comisiei Nationale de Etica, decizia finala apartinand Comitetului Executiv National.
Comisia Nationala de Etica, Integritate si Arbitraj se poate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *