Locul bataliei de la Marasesti ar putea intra pe lista patrimonului mondial UNESCO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Departamentul Meuse din Franta, unde se afla Verdun, locul uneia din cele mai sangeroase batalii ale Primului Razboi Mondial, vrea sa propuna, cu ajutorul Romaniei si Italiei, intrarea in patrimoniul mondial al UNESCO a campurilor de batalie de la Verdun, Isonzo si Marasesti.

„Initiativa este legitima, deoarece batalia de la Verdun este simbolul Primului Razboi Mondial”, a spus presedintele consiliului general din departamentul Meuse, Christian Namy, la o ceremonie dedicata aniversarii a 90 de ani de la ofensiva franco-americana din Meuse, potrivit NewsIn.

Batalia de la Isonzo (Italia) a fost supranumita „Verdunul italian”, iar cea de la Marasesti „Verdunul romanesc”, avand ca referinta tocmai marea batalie din Meuse, se arata intr-un comunicat al consiliului general al departamentului francez.

Mai multe sute de mii de soldati au murit in cele 11 batalii de la Isonzo, in care s-au confruntat – intre iunie 1915 si septembrie 1917 – armata austro-ungara si cea italiana pentru controlul portului Trieste, pe atunci in Imperiul Austro-Ungar.

In batalia de la Marasesti, judetul Vrancea, s-au confruntat armata romana si cea germana intre 6 si 19 august 1917, perioada in care 117.000 de soldati au murit, au fost raniti sau au cazut prizonieri.

Presedintele consiliului general din departamentul Meuse sustine ca a primit sprijinul secretarului de stat pentru Aparare si Fosti Combatanti din ministerul francez al apararii si spera ca va reusi sa introduca cele trei campuri de batalie in patrimoniul UNESCO pana in 2018, cand se va aniversa un secol de la sfarsitul razboiului.

In prezent, sapte situri din Romania sunt incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, respectiv Delta Dunarii (inclusa in 1991), manastirile din nordul Moldovei (1993), manastirea Horezu (1993), satele cu biserici fortificate din Transilvania (1993), cetatile dacice din Muntii Orastie (1999), centrul istoric al orasului Sighisoara (1999) si bisericile de lemn din Maramures (1999).

spot_imgspot_img