Londra, acuzata ca ameninta libertatea presei dupa presiunile asupra The Guardian

David Cameron / FOTO: press.tv

Presiunea s-a accentuat miercuri asupra Londrei, presa afirmand ca premierul David Cameron in persoana a trimis unul dintre locotenentii sai pentru ca ziarul The Guardian sa distruga elementele incriminateiAutoritatile britanice erau deja in vizorul criticilor – in principal din partea organizatiilor pentru apararea libertatilor – dupa retinerea, duminica, pe aeroportul Heathrow a lui David Miranda, partenerul si asistentul jurnalistului Guardian Glenn Greenwald.
Greenwald a publicat in ultimele luni articole privind amploarea sistemului de supraveghere al Statelor Unite si Marii Britanii, pronind de la documente care i-au fost incredintate de Edward Snowden, fost consultant al agentiei americane de securitate NSA, cautat pentru spionaj de catre Washington.
Miercuri, Consiliul Europei s-a declarat ingrijorat cu privire la atitudinea Londrei. Intr-o scrisoare adresata ministrului britanic de Interne, Theresa May, secretarul general al organizatiei paneuropene, Thorbjorn Jagland, a cerut “informatii” cu privire la acest caz, care ar putea avea “un efect nefast asupra libertatii de exprimare garantate prin articolul 10 al Conventiei europene pentru drepturile omului”. “Nu putem doar sa criticam problemele libertatii de exprimare in Ucraina, Rusia sau Ungaria. Trebuie sa aplicam aceleasi norme peste tot, inclusiv in tari precum Marea Britanie”, a adaugat purtatorul sau de cuvant, Daniel Holtgen.
Guvernul german s-a alaturat vocilor critice, apreciind ca “a fost depasita linia rosie” si ca retinerea lui David Miranda este “inacceptabila”. “Exista motive de ingrijorare”, a reactionat delegatul ministerial pentru drepturile omului, Markus Loning.
Autoritatile britanice au justificat retinerea tanarului brazilian ascunzandu-se in spatele luptei antiteroriste, dar Loning a declarat ca nu a identificat “nicio legatura cu terorismul”, in acest caz. Moscova, care i-a acordat azil lui Edward Snowden, a acuzat la randul sau Londra de standarde duble. “Constatam ca initiativele luate de autoritatile britanice in privinta cotidianului The Guardian contrasteaza cu declaratiile partii britanice privind atasamentul sau fata de drepturile universale ale omului”, a reactionat Ministerul rus de Externe.
Mai multe mass-media – The Independent, The Daily Mail si BBC – l-au identificat miercuri pe autorul presiunilor exercitate asupra cotidianul The Guardian ca fiind Jeremy Heywood, seful functionarilor britanici si unul dintre principalii locotenenti ai lui David Cameron. BBC a citat mai multe surse guvernamentale care confirma aceasta implicare la cel mai inalt nivel al statului.
Ministrul de Interne a confirmat implicit, miercuri, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *