Lucruri mai putin cunoscute despre sterilizarea biberoanelor – ghid practic pentru mamici in devenire
1.?????? De ce trebuie sterilizate biberoanele?In primul an de la nastere, sistemul imunitar nu este inca format,? astfel incat bebelusul este vulnerabil in fata bolilor. Daca biberoanele nu sunt sterilizate, virusii, bacteriile si parazitii il pot imbolnavi pe micut. Copilul poate dezvolta orice tip de boala, incepand cu acele iritatii ale guritei si gatului, recunoscute prin aparitia unor pete albicioase, ajungandu-se in situatii mult mai grave, precum voma sau diareea.
2.?????? Care sunt primii pasi de urmat in sterilizarea biberoanelor?Inainte de a incepe procedura de sterilizare, mai intai trebuie curatate biberoanele atat cele utilizate, dar si cele abia achizitionate.Utilizati un detergent pentru vase si o perie speciala.Curatati bine recipientul, tetina, inelul tetinei, capacul si lingurita speciala pentru lapte praf. In acest mod, orice urma de lapte praf va fi inlaturata.Se recomanda curatarea accesoriilor enumerate anterior imediat dupa utilizarea acestora, inainte ca laptele sa se usuce.Nu uitati ca dupa utilizare sa igienizati si peria pentru biberoane, folosind apa fierbinte si detergent, apoi clatiti bine.Acordati o atentie suplimentara curatarii tetinelor, deoarece urmele de lapte uscat pot rezista in timpul procesului de sterilizare.Pentru a curata complet tetinele, le puteti intoarce a”pe dos” si nu uitati sa le clatiti foarte bine, pentru a inlatura orice urma a detergentului.Puteti apela si la masina de spalat vase, doar in conditiile in care producatorul specifica faptul ca biberoanele sunt rezistente unui asemenea procedeu de spalare.Verificati ca tetinele si biberoanele sa nu fie deteriorate (zgariate, crapate, taiate). In acest caz trebuie sa le aruncati, deoarece bacteriile se infiltreaza in suprafetele deteriorate si supravietuiesc ambelor procese de spalare si sterilizare.
?3.?????? Cum se sterilizeaza biberoanele?Exista mai multe moduri in care biberoanele se pot steriliza. Cele mai populare sunt: sterilizarea prin fierbere, cu abur cald si cea la microunde.Sterilizatorul electric pentru biberoaneSterilizatoarele electrice reprezinta cea mai practica, rapida si eficienta metoda, timpul alocat unei astfel de sterilizari fiind de aproximativ 15 minute, incluzand incalzirea apei, sterilizarea produsului si racirea acestuia. Produsele aflate in interiorul sterilizatorul se pot pastra sterile de la 8 pana la 24 ore, in conditiile in care capacul ramane pozitionat la locul sau. Exista sterilizatoare care au o capacitate de stocare mare (6-7 biberoane) si sunt dotate cu un stativ pentru accesorii (tetine, jucarii dentitie, accesoriile pompei de san, suzete).Asigurati-va ca biberoanele, tetinele sau orice astfel de accesoriu pentru copii sunt pozitionate cu fata in jos in momentul introducerii in sterilizator. Abia atunci veti fi sigure ca produsele au fost sterilizate in mod corect si complet.De asemenea, verificati ca in produsele introduse intr-un sterilizator electric sa se preteze sterilizarii cu abur. De exemplu, exista anumite accesorii ale pompei de san care se pot deteriora. In aceeasi situatie se afla inelele gingivale care contin apa sterila sau gel, linguritele de plastic sau metal, precum si anumite componente ale canutelor.
Sterilizatorul pentru cuptorul cu microundeAnumite biberoane pentru copii pot fi sterilizate direct in cuptorul cu microunde. Este o metoda rapida careia nu trebuie sa ii acordati mai mult de 90 de secunde. Daca decideti sa utilizati aceasta metoda, nu uitati sa introduceti biberoanele nesigilate in cuptorul cu microunde, pentru a evita implozia acestora.De asemenea, puteti utiliza un sterilizator pentru cuptorul de microunde, dar trebuie sa aveti grija sa nu introduceti niciun produs care ar putea contine metal. Sterilizarea se poate efectua in minim 5 minute si maxim 8 minute, in functie de recomandarile producatorului, la care …