Lukasenko, presedintele Belarusului, si-a depus candidatura pentru al cincilea mandat prezidential

Aleksandr Lukasenko

Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, si-a depus joi candidatura pentru inca un mandat prezidential pe care doreste sa-l obtina in urma alegerilor de pe 11 octombrie, relateaza agentia EFE.

El a prezentat Comisiei Electorale Centrale cele 1,76 de milioane de semnaturi, minimul prevazut de lege fiind de 100 de mii de semnaturi.
In prezent in varsta de 61 de ani, Lukasenko a castigat toate cele patru scrutinuri prezidentiale incepand din anul 1994, in anul 2004 convocand si un referendum prin care a eliminat din Constitutie prevederea ce ii dadea dreptul la cel mult doua mandate consecutive.
Pentru scrutinul de pe 11 octombrie si-au mai depus candidatura Serghei Gaidukevici, eternul aspirant la postul de presedinte, dar care nu-si ascunde loialitatea fata de Lukasenko, liderul cosacilor din Belarus, Mikola Ulaiovici, si activista Tatiana Korotkevici.
Aceasta din urma este prima femeie care se prezinta la un scrutin prezidential in Belarus si in acelasi timp singura reprezentanta a opozitiei democratice. Ea sustine normalizarea relatiilor cu Occidentul, afectate de caracterul autoritar al regimului Lukasenko si de recenta condamnare a sase detinuti politici, inclusiv fostul candidat le presedintie Mikola Statkevici.
La ultimele alegeri, in anul 2010, Lukasenko a obtinut aproape 80% din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *