MAE condamna „actiunile de presiune” la adresa scolilor cu grafie latina din Transnistria

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministerul Afacerilor Externe condamna „ferm” retinerea, la 5 februarie 2014, de catre reprezentanti ai asa-ziselor autoritati transnistrene, a directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol si a altor doi angajati ai institutiei, „pe baza unor acuzatii nefondate”.
MAE informeaza ca acest incident se inscrie „intr-o succesiune de actiuni de presiune” la adresa celor opt scoli cu predare in grafie latina din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, care s-au accentuat in ultima perioada.De la inceputul lunii decembrie 2013, „actiunile de intimidare si hartuire” impotriva celor opt scoli cu grafie latina au fost semnalate si aduse in mod constant de Ministerul roman al Afacerilor Externe in atentia formatelor multilaterale. Astfel, la 5 decembrie, ministrului de Externe, Titus Corlatean, a solicitat implicarea oficialului OSCE in remediarea situatiei scolilor, in cadrul unei intrevederi cu Astrid Thors, Inaltul Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE, precizeaza MAE roman.
Totodata, seful diplomatiei a trimis mai multe scrisori catre presedintele-in exercitiu OSCE (mandat exercitat in 2014 de Elvetia) si Inaltul Comisar OSCE pentru Minoritati Nationale, solicitand implicarea in revenirea la normalitate a functionarii scolilor.
De asemenea, incidentul de miercuri a fost semnalat de catre secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu consilierilor Inaltului Comisar OSCE pentru Minoritati Nationale (ICMN), aflati in vizita la Bucuresti, cu solicitarea implicarii oficialului OSCE.
Ministerul Afacerilor Externe mai precizeaza ca va continua sa faca eforturi, pe toate canalele diplomatice disponibile, pentru „incetarea actiunilor de intimidare si remedierea grabnica a problemelor” celor opt scoli din regiunea transnistreana a Republicii Moldova.
Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, contabilul si soferul institutiei au mers, miercuri, la Chisinau pentru a ridica salariile pentru angajatii liceului. La intoarcere, cei trei au fost retinuti la punctul de trecere de la Tighina (Bender) si acuzati de contrabanda pe motiv ca aveau asupra lor o suma de bani mai mare decat este permis. In cursul serii de miercuri au fost eliberati.
Ion Iovcev, a declarat, pentru RFI, ca el si colegii lui retinuti de militia transnistreana au fost batjocoriti, umiliti, numiti „contrabandisti”, spunand ca ceea ce s-a intamplat a fost „ca un film de groaza”.
Ion Iovcev a povestit prin ce au trecut el si colegii lui, comparand ziua de miercuri cu un film de groaza.”A fost o zi foarte grea ieri, pot sa spun ca a fost un film de groaza. De dimineata ne-am dus sa ridicam salariul profesorilor si angajatilor. Am trecut asa-numita vama transnistreana. Ne-au intrebat daca avem vreo marfa. Marfa n-aveam, aveam salariul. Trecand peste Nistru, in satul Parcani, ne astepta Militia Rutiera. Au verificat intai actele, iar dupa aceea am vazut ca era un post mobil vamal. Dupa aceea am fost retinuti cam cinci ore si jumatate. Au facut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto”, a declarat Ion Iovcev, pentru RFI.
Iovcev a mai spus ca el si colegii lui au fost „umiliti prin cuvinte si prin comportare”.
„Am fost umiliti, injositi, am fost numiti contrabandisti (…). Noi ieri am incercat sa sunam acolo si am fost intrerupti, nu puteam suna din locul acela unde s-a intamplat. Am refuzat, au vrut sa ne puna catusele, dar dupa aceea au vazut ca stam pe pozitie si ne-au lasat in pace si au facut toate procesele (verbale) acolo, in drum”, a precizat directorul Liceului cu predare in limba romana „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Ion Iovcev a adaugat ca tot ce vorbea cu colegii sai era inregistrat de militienii transnistreni care i-au retinut.”Loviti nu am fost. Nu puteam sa vorbim intre noi, pentru ca imediat ce vorbeam, venea numaidecat un tanar, erau vreo doi-trei-patru acolo, care se repartizau. Cum ne schimbam …

spot_imgspot_img