Mai multe medicamente generice, mai putini bani pe retete.

In urma unei cercetari extensive, realizata in cooperare cu KPMG, in care s-au analizat masurile adoptate de alte state din Uniunea Europeana pentru incurajarea consumului de medicamente generice, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a organizat ieri Conferinta International Health Forum.
Un forum la care au participat nu numai producatori de medicamente generice, ci si factori de decizie din Romania, reprezentanti ai domeniului din Europa si responsabili din UE.
Scopul conferintei a fost ca prin masurile propuse de producatorii de medicamente generice sa determine sprijinul autoritatilor pentru sustinerea acestui domeniu. Daca ar fi sa ne luam dupa declaratia ministrului Sanatatii, prezent la forum, Dragos Damian, presedin-tele APMGR a reusit sa-l convinga ca a”industria de generice din Romania este importanta si poate. Este de datoria noastra sa va sprijinim pe dumneavoastra, producatorii de generice, sa produceti mult si bine.”. Sa speram ca drumul de la declaratie la fapta va fi scurt si ca aceasta industrie care ne priveste pe toti va functiona bine. Cu atat mai mult cu cat argumentele aduse de producatorii de medicamente generice suna foarte bine: masurile propuse ar conduce la scaderea cheltuielilor cu medicamente ale statului si pacientilor cu 100 de milioane euro anual.
Dincolo de importanta pe care o are industria de medicamente generice pentru bugetul statului – 1,5 % din PIB vine de la aceasta zona -, asigura locuri de munca, ea este extrem de importanta pentru noi, pacientii, care vom avea astfel acces la medicamente mai ieftine.
In urma studiilor facute, a”Industria producatoare de medicamente generice poate contribui substantial la reducerea costurilor sistemului de sanatate publica si, implicit, la cresterea accesului la tratament al pacien-tilor. Multe dintre statele europene cu sisteme de sanatate sustenabile au adoptat deja masuri concrete de incurajare a consumului de medicamente generice, cu rezultate optime pentru pacienti si buget. Nu trebuie decat sa urmam aceste exemple de succes si sa le adaptam realitatilor romanesti”, a subliniat Dragos Damian, presedintele APMGR.
Masurile propuse in acest scop vizeaza prescrierea medicamentelor pe baza denumirii comune internationale (DCI), eliberarea obligatorie de generice la nivelul farmaciilor pentru retetele DCI sau substituirea pentru retetele de marca, monitorizarea prescrierilor din punct de vedere al confirmarii la tintele de prescriere/eliberare, cu sanctiuni pentru lipsa de conformitate, accelerarea procesului de intrare pe piata a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *