Mai multe ONG-uri considera ca Mona Musca nu mai are dreptul moral de a candida

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mai multe organizatii ale societatii civile si sindicate ii transmit Monei Musca faptul ca, potrivit Legii lustratiei, nu are dreptul moral de a candida la alegerile parlamentare in urmatorii opt ani si ii cer acesteia sa raspunda public la o serie de intrebari, adresate in 2006 de Radu Filipescu.

„Avand in vedere ca ati fost initiatoare a Legii lustratiei adoptata de Senatul Romaniei in aprilie 2006, ati fost deconspirata ca informator al Securitatii in august 2006 si ati avut demnitatea sa va autolustrati, dandu-va imediat demisia din Parlament, ati fost exclusa din Societatea Timisoara care v-a retras premiul pe care vi l-a acordat pentru promovarea Legii lustratiei si a ?Proclamatiei de la Timisoara?, conform Legii lustratiei pe care ati initiat-o, si pentru a nu transforma intr-o farsa imorala demersurile dumneavoastra, in urmatorii 8 ani nu aveti dreptul moral de a candida la alegerile parlamentare”, se arata intr-un apel catre Musca, lansat, joi, de 15 organizatii si sindicate.

Potrivit apelului transmis de Blocul Revolutionarilor din 1989, semnatarii ii cer Monei Musca sa raspunda la o serie de intrebari, printr-o declaratie scrisa pe proprie raspundere, intrebarilor pe care le-a adresat Radu Filipescu intr-un articol publicat in „Revista 22”, in 25 august 2006.

„Va solicitam sa binevoiti sa aveti demnitatea de a raspunde public in cursul acestei saptamani, printr-o declaratie scrisa pe proprie raspundere, cunoscand prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii, intrebarilor pe care vi le-a pus fostul detinut politic anticomunist Radu Filipescu, presedintele Grupului pentru Dialog Social: Ati colaborat cu nuclee din fosta Securitate si dupa 1977 (anul in care ati semnat angajamentul de informator al Securitatii?, Ati colaborat cu nuclee din fosta Securitate si dupa 1990?, A existat o coordonare in activitatea dumneavoastra cu aceste nuclee si au existat complicitati securiste dupa 1990?”, se arata in aplel.

Organizatiile semnatare doresc ca Mona Musca sa raspunda si urmatoarelor intrebari: „In 1999, cand a fost infiintat CNSAS, l-ati propus ?in cunostinta de cauza?, din partea PNL, pe domnul Gheorghe Onisoru ca presedinte al Colegiului pentru un mandat de 6 ani? Adica stiind dinainte ca misiunea acestuia va fi sa impiedice din interiorul CNSAS deconspirarea securistilor precum C.V.Tudor si altii, in primul rand poate chiar a dumneavoastra?”.

Semnatarii apreciaza ca, raspunzand la aceste intrebari, Mona Musca ar putea repara mult, chiar daca nu tot, din greselile trecutului.

„Ati putea sa apareti din nou intre oamenii care au crezut in dumneavoastra. Ar fi printre putinele dumneavoastra sanse, si o sansa pentru noi”, asa cum considera presedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu.

Apleul este semnat de Asociatia Adevar si Dreptate, Asociatia 21 Decembrie 1989, Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990, Consiliul Mondial Roman, Blocul National al Revolutionarilor 1989, Asociatia Copiilor Revolutiei, Asociatia Cives, Federatia Nationala Omenia a Pensionarilor, Grupul vaduvelor de eroi martiri, Federatia sindicala „Solidaritatea – Virgil Sahleanu” a siderurgistilor din Romania, Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 – Timisoara, Sindicatul Solidaritatea al siderurgistilor Galati, Sindicatul Solidaritatea Hunedoara si Sindicatul ALRO Slatina.

Liderul PDL Neamt, Gheorghe Stefan, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca in urma unei discutii pe care a avut-o cu Mona Musca in cursul zilei de marti, „in principiu” a convins-o sa candideze intr-un colegiu uninominal in judetul Neamt.

Politicienii democrat-liberali au exprimat opinii diferite fata de sustinerea Monei Musca de catre PDL pentru obtinerea unui mandat in alegerile parlamentare.

spot_imgspot_img