Majorarea accizelor la carburanti: Transportatorii ameninta cu proteste si cu cresteri de tarife

Potrivit unui proiect de ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal, accizele pe motorina vor creste cu 24,9%, iar cele pe benzina fara plumb cu 22,8% de la 1 septembrie. Transportatorii spun ca aceasta majorare se va transmite automat in tarife si ameninta cu proteste.
“Motorina mai scumpa se va vedea si in biletele pentru calatori, si in tarifele de transport marfa, ceea ce va duce la scumpiri ale tuturor produselor transportate. Credem, deocamdata, ca acest proiect de majorare a accizelor este o gluma proasta a Guvernului, dar daca se va merge cu ea pana la capat, atunci ne vom reuni din nou toate patronatele din transporturi si vom protesta”, a declarat Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor Autorizati de Transport – COTAR. El a reamintit ca dupa introducerea supraaccizei la carburanti foarte multi transportatori au refuzat sa mai alimenteze in Romania si si-au umplut rezervoarele, ba chiar au facut si provizii suplimenatare din afara tarii.
Mugur Isarescu, despre majorarea accizei la carburanti: Ne va afecta, va impinge inflatia in sus
Dragos Anastasiu, presedintele Camerei de Comert Romania-Germania si proprietarul companiei Eurolines, a afirmat ca va recurge la ambele variante de reactie fata de majorarea accizelor, respectiv scumpirea biletelor si refuzul de a alimenta din Romania. “In asemenea conditii, nu vom mai alimenta deloc din Romania, ci numai din strainatate. Analizam impactul acestei majorari si cred ca vom scumpi putin si biletele. O schimbare atat de brusca in politica fiscala este o sfidare la adresa mediului de afaceri, practic da peste cap atat bugetele si business-planurile companiilor, cat si bugetele personale, ale familiilor”, a declarat Dragos Anastasiu, potrivit Mediafax.
Augustin Hagiu, presedintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT), reaminteste ca statul le mai e inca dator transportatorilor cu restituirea unei parti din supraacciza platita in anii trecuti si anticipeaza ca soferii vor protesta din nou in Piata Victoriei. “Vom iesi in Piata Victoriei, exact ca la RCA. Oare politicienii care pregatesc aceasta majorare a accizelor stiu ca statul e inca dator fata de transportatori, ca supraacciza nu le-a fost restituita nici pana azi? Cine raspunde pentru faptul ca din banii de supraacciza nu s-a construit niciun kilometru de autostrada? E clar ca majorarea accizei o sa se reflecte in tarifele de transport, pentru ca in acest domeniu 50% din costurile operationale sunt reprezentate de cheltuielile cu achizitia carburantilor”, a spus liderul FORT.
Ministerul Finantelor sustine, in Nota de fundamentare a normativului de modificare a Codului Fiscal, ca nivelurile actuale ale accizelor practicate in Romania “sunt foarte aproape de limita minima prevazuta de legislatia Uniunii Europene”.
La benzina fara plumb, acciza urmeaza sa creasca de la 2.151,13 lei/tona, respectiv 1.656,36 lei/1000 litri la 2.643,39 lei/tona, respectiv 2.035,40 lei/1000 litri.
La motorina, acciza urmeaza sa creasca de la 1.796,53 lei/tona, respectiv 1.518,04 lei/1000 litri la 2.245,11 lei/tona, respectiv 1.897,08 lei/1000 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *