MANIFESTE ANTISEMITE in Ucraina: Premierul interimar cere anchete

Membri ai comunitatii evreiesti din orasul Donetk (est), care se confrunta cu o insurectie prorusa, s-au declarat vineri tulburati de distribuirea unor manifeste antisemite care le ordona evreilor sa se inregistreze ca evrei la autoritatile separatiste autoproclamate din regiune, in caz contrar fiind amenintati cu deportarea sau confiscarea bunurilor.
Intr-un interviu pentru postul NBC, care urmeaza sa fie difuzat duminica, premierul interimar Arseni Iateniuk a declarat ca vrea sa “exercite presiuni atat asupra fortelor militare si in domeniul securitatii ucrainene, cat si a Departamentului ucrainean pentru Securitate Interna sa-i gaseasca de urgenta acesti nemernici si sa-i traduca in justitie”.
Incidentul s-a produs marti, in apropiere de sinagoga din Donetk, din care ieseau aproximativ 20 de credinciosi care sarbatoreau a doua zi de Pessah, Pastele evreiesc.
Trei barbati cu fata acoperita de masti au distribuit, atunci, manifestele, care purtau insemnele “republicii Donetk” si steagul rusesc.
Incidentul, relatat de presa israeliana si americana, a provocat un scandal, iar secretarul de Stat american John Kerry si-a exprimat joi indignarea intr-o conferinta de presa, la Geneva, la finalul unei reuniuni cu omologii sai de la Kiev, Moscova si UE menite sa conduca la o diminuare a tensiunilor din Ucraina.
“Nu este doar intolerabil, este grotesc. Este dincolo de inacceptabil”, a declarat Kerry.
Presedintele american Barack Obama si-a exprimat “dezgustul” in legatura cu aceste fapte.
Iateniuk a mai declarat ca “presedintele (rus Vladimir) Putin viseaza sa restaureze Uniunea Sovietica. Iar pe zi ce trece merge tot mai departe si nu se stie destinatia finala”.
“Consider ca cel mai mare dezastru din acest secol ar fi restaurarea Uniunii Sovietice sub auspiciile presedintelui Putin”, a subliniat el.
Washingtonul, Kievul si numeroase state europene il acuza pe Putin ca se afla in spatele insurectiei care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *