Marian Vanghelie, al doilea dosar de coruptie: Cum sa nu raman in cursa pentru Primarie?

UPDATE. Potrivit DNA, Vanghelie este urmarit penal ?pentru doua infractiuni de abuz in serviciu. El este acuzat ca, la?14 mai 2008, in calitate de primar al Sectorului 5 Bucuresti, a incheiat, cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, doua contracte de salubrizare stradala (ambele in valoare totala de 6.461.361,48 lei ce priveau in total 147 de strazi) si anexele respective la acestea. Cele doua contracte au fost incheiate pe o perioada de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte aditionale, daca presupusa situatie de urgenta invocata de Primaria Sectorului 5, nu ar fi incetat.
“Prevalandu-se de o presupusa situatie de urgenta, la nivelul acestei institutii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare , cu toate ca, la nivelul Primariei exista o sectie specializata de salubritate stradala si menajera, la care erau angajate 627 de persoane (incepand cu anul 2007). In acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societati comerciale”, transmite DNA.
Potrivit legislatiei achizitiilor publice, in vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fara publicarea unui anunt de participare impunea intocmirea unei note justificative in care sa se motiveze aceasta alegere.
In acest sens, au fost intocmite 3 note justificative (toate avand acelasi numar de inregistrare), documentatia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum si invitatiile de participare la procedura negocierii, fara publicarea unui anunt de participare.Toate aceste documente au fost aprobate de Marian Vanghelie.
Expunerea motivelor din notele justificative nu avea insa nicio baza legala, intrucat la momentul respectiv nu exista nicio urgenta dat fiind faptul ca Primaria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curatenia stradala, care functiona in acel moment si care, de altminteri, a continuat sa functioneze si dupa incheierea demersurilor prin care s-a incercat externalizarea serviciilor de curatenie stradala in Sectorul 5.
In acelasi context, la data de 12 mai 2008, cu incalcarea dispozitiilor legale, Vanghelie?a aprobat referatul de necesitate si dispozitia prin care s-a constituit comisia de evaluare si negociere a ofertelor prin procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare. Membrii acestei comisii, cu incalcarea dispozitiilor legale (art.30 alin. 13 si 14 din Legea nr. 51/2006), au intocmit documentatia ce a stat la baza incheierii celor doua contracte.
Ca urmare a acestei conduite infractionale, a fost creat un prejudiciu Primariei Sectorului 5 Bucuresti in valoare totala de 2.000.194,41 lei, suma ce constituie totodata si un folos necuvenit pentru cele doua societati comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.Suspectului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.?
—–
UPDATE. Vanghelie spune ca este vorba despre un dosar de abuz in serviciu.
“Deci, abuz in serviciu pe un numar de doua contracte din anul 2008, pe o licitatie de salubrizare pe trei luni de zile. (…) A ramas sa ne cheme, sa luam dosarul sa-l studiem, sa facem un punct de vedere”, a declarat Vanghelie, la iesirea de la DNA, intrebat de jurnalisti ce acuzatii i se aduc.?El a precizat ca nu se afla sub control judiciar. “Nu am niciun control judiciar, deci eu cred ca lucrurile pe viitor vor fi intocmai cum trebuie sa fie”, a spus Vanghelie.?Intrebat daca ramane in cursa pentru Primaria Sectorului 5, el a raspuns afirmativ. “Cum sa nu raman in cursa? Nu ma sperie pe mine nimic”, a afirmat Vanghelie.?
——
Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, este audiat, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un nou dosar de coruptie. Surse din Primaria Sectorului 5 spun ca?ar fi fost denuntat pentru luare de mita si abuz in serviciu, forma care a generat un folos pentru sine sau pentru altul.
Inca nu au fost furnizate date despre faptele pe care?procurorii le au in vedere in noul dosar pentru care Vanghelie a fost chemat ?la DNA. ?Astazi, procurorii ii …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *