Marile proiecte ratate ale Constantei

Daca ar fi fost duse la indeplinire toate promisiunile din ultimii opt ani ale celor care au condus Constanta, orasul ar fi fost un al doilea Dubai. Am fi avut, de exemplu, insule artificiale, construite de aceeasi firma precum cea care le-a construit in Emirat.
Mai nimic important din tot ce s-a promis nu s-a facut. Constantenii locuiesc, in schimb, intr-un oras care are in continuare strazi neasfaltate, care nu are un registru al spatiilor verzi, in care se construieste haotic. Planurile SF nu s-au terminat insa, ci au intrat intr-o noua etapa.
Un CET nou, o promisiune ?incalcata
Una dintre cele mai importante promisiuni incalcate de autoritatile locale a fost construirea unui nou CET. Fostul primar Radu Mazare si-a bazat campania electorala de acum patru ani pe ideea: “Un nou CET, o gigcalorie mai ieftina”. Ideea a picat rapid. S-a dorit apoi preluarea CET de la Electrocentrale Bucuresti. Si aceasta a picat, pentru ca CET-ul avea datorii mari, de cateva milioane de euro. “Daca nu vine la primarie fara datoriile aferente… doua cuvinte: ex-clusa”, spunea Mazare. Si asa a ramas. Exclus. Intre timp insa, gigacaloria a ajuns sa fie chiar si de doua ori mai scumpa. Primarul interimar a decis anul trecut sa reintroduca subventionarea unitara a acesteia.
Cazinoul, a fi sau a nu fi ?renovat
O alta promisiune, de data aceasta mai veche de un deceniu, este reabilitarea Cazinoului. S-a promis de atat de multe ori ca am pierdut sirul. S-a dorit concesionarea catre o firma din Israel, s-a transferat catre Compania Nationala de Investitii, a revenit la Consiliul Local, s-a transferat din nou la CNI, s-au facut licitatii, au fost contestate, s-au reluat. Suntem in stadiul cand o alta licitatie a fost contestata. O incompetenta dureroasa, ca sa nu spunem mai mult. Cert este ca aceasta cladire emblematica va mai ramane asa cel putin doi ani, caci atat dureaza reabilitarea propriu-zisa.
Soseaua de coasta revine in prim-plan
Un alt proiect despre care vorbim de ani buni este soseaua de coasta. Cand Romania era condusa de un Guvern PDL, Radu Mazare dadea vina pe el, spunand ca-i pune bete-n roate prin neacordarea de avize. Lucrurile s-au schimbat, proiectul e tot in stadiul de proiect. “Nu vom renunta la el, pentru ca avem sume angajate deja in elaborarea proiectului si vom avea linii de finantare. Acest proiect se va implementa”, a promis, din nou, actualul primar interimar.
De micul Dubai s-a ales praful
Constanta ar fi trebuit sa fie, spuneam, un mic Dubai. Radu Mazare promitea ca va construi sapte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *