Marmureanu: O replica a cutremurului ar putea avea loc luni seara

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, a declarat, luni, ca in urmatoarea perioada vor mai exista replici ale cutremurului inregistrat sambata in Vrancea.

Potrivit acestuia, una dintre acestea ar putea avea loc chiar in noaptea de luni spre marti (27-28 aprilie).

Gheorghe Marmureanu a precizat, insa, ca replicile nu vor depasi 2 – 3 grade pe scara Richter. Astfel, acestea nu ar trebui sa fie resimtite in toata tara.

Un raport ONU, dat publicitatii de curand, avertizeaza ca peste un milion de romani ar putea fi afectati, in cazul producerii unui seism de peste 7 grade pe scara Richter. Statul roman a luat in ultimii ani masuri de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, insa locatarii si asociatiile de proprietari nu s-au grabit sa beneficieze de fondurile destinate renovarii imobilelor.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs sambata seara, in jurul orei 20:25, in zona Vrancea, la o adancime de 120 de kilometri. Seismul s-a resimtit si in zona Capitalei, cu intensitatea de 3 – 4 grade pe scara Mercalli. Amplitudinea maxima inregistrata pe seismograma a fost de aproximativ trei minute.

Specialistii declarau atunci ca nu sunt motive de ingrijorare, deoarece seismele vrancene de adancime nu produc replici.

Retelele de telefonie mobila s-au blocat la scurt timp dupa producerea cutremurului, din pricina suprasolicitarii.

Iata cateva sfaturi de urmat in caz de cutremur:

– Nu va rezumati la a va apleca sau ascunde sub diverse obiecte, de exemplu birouri sau masini, pentru ca riscul este foarte mare in aceste situatii.

– Cainii, pisicile si copii mici se ghemuiesc uneori natural in pozitia fetala. Este un instinct natural de supravietuire. Cel mai sigur este sa va ghemuiti linga un obiect mare, de exemplu o canapea care se va comprima intr-o oarecare masura, dar care va lasa un gol langa el.

– Cladirile din lemn sunt cele mai sigure cladiri in timpul unui cutremur, deoarece lemnul este flexibil si se misca cu forta cutremurului. Daca acea cladire din lemn se prabuseste, sunt create mari goluri de supravietuire. De asemenea, cladirile din lemn au mai putina greutate concentrata care se poate prabusi. Cladirile din caramizi se vor sparge in caramizi individuale.

– In cazul unui cutremur produs in timp ce va aflati in pat, cel mai indicat este sa va rostogoliti pur si simplu langa pat, unde se va crea un vid de siguranta.

– Niciodata nu folositi scarile. Scara este cea mai vulnerabila parte a unei cladiri si prezinta cel mai mare risc de prabusire.

– Mergeti langa zidul exterior al cladirilor sau in afara lor daca este posibil. Este mult mai bine sa va situati cat mai aproape de exteriorul unei cladiri decat in interior.

– Daca va aflati in masina, incercati sa trageti calm pe dreapta si sa va adapostiti langa autoturism.

spot_img