MASTERCHEF. Cum a cucerit aragazul micul ecran.

Aseara, milioane de romani au urmarit cu sufletul la gura finala concursului de gatit “MasterChef”, insa putini stiu ca emisiunile culinare- cu sfaturi sau de tip concurs- au inceput sa fie populare prin anii 1940.
“Imi place sa mananc”
In 30 iunie 1946, americanii s-au uitat pentru prima oara la o emisiune de gatit. Difuzata de postul NBC, emisiunea “I love to eat” (“Imi place sa mananc”), era gazduita de bucatarul James Beard. La inceput, emisiunea dura 15 minute si ulterior, a fost prelungita la 40 de minute. In 1947, show-ul a fost anulat.
Totusi, emisiunile de gatit au devenit extrem de populare in randul telespectatorilor, odata cu aducerea pe micul ecran a bucataresei Julia Child. Dupa ce ea a publicat, in 1961, cartea de bucate “Mastering the Art of French Cooking” (Arta de a gati frantuzeste), a primit oferta de a fi gazda unei emisiune televizate, “The French Chef”. Emisiunea a fost transmisa din 11 februarie 1963 pana in 1973. Ea a aparut in multe alte emisiuni de gatit si a scris mai multe carti- memorii si carti de bucate, iar filmul “Julie si Julia” a readus-o in atentia publica, in 2010. Julia Child a murit in 2004, la 91 de ani, in California.
Formatul MasterChef, raspandit in 35 de tari
Emisiunile de gatit au trecut la urmatorul nivel cand regizorul si producatorul britanic Francis George “Franc” Roddam a creat emisiunea-concurs “MasterChef”, in 1990. Initial, emisiunea dura 30 de minute, ulterior, a fost prelungita cu 60 de minute. A fost difuzata neintrerupt pana in 2001, apoi a fost reluata in 2005, pe BBC One si BBC Two. Formatul initial prevedea competitii intre diferite tipuri de bucatari: pentru profesionisti- “MasterChef: The Professionals”, pentru celebritati- “Celebrity MasterChef”, iar, pentru copii- “Junior MasterChef” (creata in 1994). Numai in Marea Britanie, anual, in competitie, se inscriu aproximativ 20.000 oameni.
In prezent, formatul “MasterChef” a fost preluat in aproximativ 35 de tari, pe cinci continente (Asia, America, Africa, Europa si Australia).
Romania: Primul “masterchef” are 23 de ani
La noi in tara, formatul emisiunii-concurs “MasterChef” a fost cumparat de postul comercial PROTV, de la compania Shine International si promitea sa fie o emisiune care sa revolutioneze concursurile de gatit. De la lansarea emisiunii, in 20 martie, show-ul a adunat, saptamanal, peste un million de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *