Medicamente, alimente, bacterie si ulcere

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

De mai multi ani, aproape toate ulcerele au fost puse pe seama unei infectii cu Helicobacter pylori, de unde ideea ca aceasta bacterie ar fi singura „vinovata” de aparitia acestei boli. Asa s-a crezut ca problema ulcerelor gastro-duodenale poate fi rezolvata prin administrarea de antibiotice care sa asigure eradicarea bacteriei.
Dar in timp s-a dovedit ca ulcerele cauzate de Helicobacter pylori reprezinta aproximativ 49% dint totalul ulcerelor diagnosticate si peste 30% dintre aceste bacterii tratate cu antibiotice clasice au capatat deja rezistenta.
Lupta crancena contra acestei bacterii a dus la depistarea altor cauze care genereaza ulcere, administrarea indelungata de medicamente antiinflamatoare fiind una dintre acestea. Paradoxal, sunt diagnosticate ulcere fara a se putea preciza care este cauza acestora. Dar exista suspiciuni ca unele ulcere ar fi provocate de stresul puternic si constant, cum ar fi cel la care sunt supuse persoanele spitalizate la reanimare sau de asociarea cu maladia Crohn (boala inflamatoare cronica a intestinelor).
Rezultetele unei anchete la nivel national, derulata in 31 de spitale publice din Franta, efectuata pe un lot de 960 de persoane cu ulcer gastric sau duodenal diagnosticat, reprezinta subiectul unui amplu articol publicat la inceputul saptamanii in Le Figaro, editia online.
Ancheta arata ca in cazul a 20% dintre ulcere nu a putut fi precizata nici o cauza, spune doctorul Anne Courillon-Mallet, gastro-enterolog la Spitalul Villeneuve-Saint-Georges. Printre ipoteze: o posibila crestere a secretiei acide in stomac fie din cauze care tin de constitutia individului, fie de unele medicamente sau alimente.
In ulcere, totul incepe cu arsuri si crampe in stomac care se agraveaza fie in timpul meselor principale (ulcerele stomacale), fie …

spot_imgspot_img