Medicii de familie recomanda vaccinarea anti HPV.

Aproximativ 94% dintre medicii de familie recomanda pacientilor vaccinarea anti HPV ca metoda de preventie impotriva cancerului de col uterin, arata un studiu realizat de Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) la care au participat peste 1.000 de medici de familie din intreaga tara.
“Cancerul de col uterin este o boala cumplita, a carei cauza, in covarsitoare majoritate, este infectia cu tulpinile oncogene ale HPV. Este nevoie de informare pentru cadrele didactice si pentru parinti. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieti, lucru demonstrat pentru atatea boli grave”, afirma Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.
Vaccinarea anti HPV poate preveni infectia si declansarea bolii, fiind foarte eficienta pe termen mediu si lung. Impreuna cu testul Babes-Papanicolaou, vaccinarea asigura o scadere de pana la 94% a riscului de cancer de col uterin.
De aceea, 86% dintre medicii de familie din Romania considera necesara implementarea unui program de vaccinare anti HPV in tara noastra. Inainte de inceperea programului de vaccinare obligatorie este nevoie de o mai buna informare in randul populatiei.
“Vaccinul anti HPV este cheia eliberarii femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Parintii care si-au permis, l-au cumparat si l-au administrat deja fetitelor lor. Este pacat ca, din cauza ignorantei parintilor, sa nu putem da aceeasi sansa si celorlalte fetite”, a spus si Dr. Cristian Sever Oana, membru in Consiliul Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti.
Spre deosebire de anii trecuti, interesul pacientilor pentru vaccinul impotriva HPV a crescut semnificativ, principalele intrebari adresate de acestia medicilor fiind legate de eficienta vaccinului (22%), varsta potrivita pentru vaccinare (17% dintre pacienti), precum si de efectele adverse ale acestuia (47%).
“Ne dorim sa putem spune peste ani ca acest tip de cancer a ramas …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *