Medicul psihiatru Delia Podea, retinuta in dosarul experimentelor ilegale de medicamente. De ce o acuza procurorii

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Medicul psihiatru Delia Mariana Podea a fost retinuta marti seara pentru?luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale, in urma unor actiuni de amploare ale politistilor si procurorilor intr0un dosar ce vizeaza experimente ilegale de medicamente pe pacienti
La 1 iunie, medicul va?fi prezentata judecatorului de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Procurorii Parchetului General spun ca, in perioada 2014 – mai 2016, Delia Mariana Podea, in calitate de medic psihiatru la Spitalul Clinic Judetean Arad – Sectia Clinica de Psihiatrie, nu si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile de serviciu de investigator principal cu ocazia derularii unor studii clinice in sensul efectuarii acestora fara consimtamantul informat al subiectilor? si consemnand personal sau prin intermediul subinvestigatorilor in documentele medicale intocmite, aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul de urmat si efectele acestuia, cu consecinta compromiterii rezultatelor studiilor clinice respective, ce ar avea ca efect rezultat autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente sau substante ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei, dar si drepturile pacientilor.
„Din probatoriul administrat pana in prezent a reiesit faptul ca inculpata, utilizand ascendentul moral si profesional de care beneficia in relatia cu medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le era indrumator de rezidentiat, avand si calitatea de cadru didactic la o universitate din acelasi oras, ii determina si ii constrangea pe acestia sa savarseasca astfel de ilegalitati. Studiile clinice erau efectuate fara consimtamantul informat al subiectilor, fiind consemnate in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia”, transmite Parchetul General.
Astfel, mai multi angajati din sistemul sanitar au desfasurat activitati nelegale constand in derularea unor studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei.
Cum actiona doctorita
Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, iDelia Mariana Podeaactiona in doua modalitati: fie prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (in situatia pacientilor fara discernamant) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura.
De asemenea, in perioada 2015 – mai 2016, cu ocazia derularii unor studii clinice, inculpata, ajutata de alte cadre medicale, a procedat la falsificarea unor foi de observatie, inscrisuri oficiale, prin contrafacerea scrierii si a subscrierii.
Pacientilor nu li se spune ca ajung cobai
In ceea ce priveste participarea la studiile clinice, trebuie avute in vedere prejudiciile aduse prin derularea defectuoasa a studiilor clinice, dupa cum urmeaza:
Prejudiciile aduse cu privire la informarea pacientilor/apartinatorilor despre includerea acestora in studii clinice si obtinerea consimtamantului informat:
-?????????? Neaducerea la cunostinta a pacientilor si apartinatorilor acestora de includerea in studii clinice, administrandu-se astfel substante experimentale in necunostinta de cauza a pacientilor;
-?????????? Aplicarea de proceduri medicale in necunostinta de cauza a pacientilor (prelevare de probe biologice, ECG, aplicare de teste/scale);
-?????????? Pacientilor/apartinatorilor nu li s-a prezentat consimtamantul si nu li s-a explicat clar ce anume presupune participarea in studiu, care sunt avantajele si care sunt riscurile/efectele secundare);
-?????????? Unora dintre pacienti/apartinatori li s-a solicitat semnatura pe consimtamantul informat, fara ca acestia sa aiba voie sau timp la dispozitie ca sa ia cunostinta de cuprinsul actului pe care il semneaza, lasandu-i sa inteleaga ca semnatura reprezinta acordul pentru un ECG sau analize uzuale de laborator;
-?????????? In alte cazuri, semnaturile de pe consimtamintele informate apartin membrilor din echipa de studii, acestea fiind falsificate la indrumarea inculpatei Podea Delia Marina.
Astfel, pacientii au fost prejudiciati prin administrarea substantelor experimentale care, in cele mai multe cazuri, au dus la degradarea starii de sanatate a acestora, cand, pentru aplanarea simptomatologiei, s-a intervenit cu tratament interzis prin protocol in paralel cu substantele experimentale pentru ca sa fie mentinuti in continuare in studiu si sa li se efectueze cat mai multe vizite.
Exista si o categorie de pacienti care au fost scosi de pe medicatia de actualitate si introdusi pe studii fara a li se aduce la cunostinta acest aspect, situatii care au determinat degradarea semnificativa a starii acestora de sanatate.
In concluzie, acestor pacienti li s-au incalcat drepturile de a beneficia de un tratament corespunzator si eficient, respectiv de a-si da consimtamantul liber si neviciat de a participa la studii clinice.
Cum a fost periclitat rezultatul studiului
Referitor la prejudiciile aduse cu privire la recrutarea si includerea pacientilor in studii, probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca, in pofida protocoalelor de studii, majoritatea pacientilor nu prezentau complianta la tratament, adica nu isi administrau constant medicatia prescrisa ambulator.
Astfel, starea unor pacienti s-a inrautatit in urma administrarii produsului investigational, motiv pentru care li s-a administrat in paralel cu acesta si medicatie interzisa de protocol pentru a aplana simptomatologia exacerbata.
Prejudiciile aduse pacientilor constau in faptul ca acestia nu au beneficiat de tratament corespunzator bolii, motiv pentru care starea de sanatate li s-a agravat amplificandu-li-se in intensitate simptomatologia psihotica.
Totodata, au fost aduse prejudicii cercetarii medicale si studiului in sine atat prin fabricarea de inscrisuri cu necorelarea intre documentele de studiu si cele din evidenta spitalului, cat si prin nerespectarea criteriilor de includere/excludere privind diagnosticul si simptomatologia si complianta la tratamentul ambulator – datele comunicate catre monitori si sponsor nu releva realitatea intrucat substanta testata? a fost administrata unor pacienti care nu respecta criteriile de diagnostic cerute de protocol, acestea putand fi considerate astfel nefavorabile cu privire la eficacitatea substantei.
O serie de prejudicii banesti au fost aduse sponsorului raportat la efectuarea studiului in mod necorespunzator in Centrul Investigational Arad sub conducerea investigatorului principal Delia Podea, si obtinerea de date nereale care au condus la concluzia ineficacitatii substantei testate.
De asemenea, prejudiciile au fost aduse si Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad? privind costurile pe pacient ca urmare a internarilor repetate a pacientilor datorate administrarii produselor investigationale la pacienti care nu indeplinesc criteriile prevazute de protocol, precum si in ceea ce priveste ocuparea locurilor pe Sectia Psihiatrie acuti cu pacientii inclusi pe studii in mod necorespunzator in defavoarea altor urgente medicale.
Pacientii nu se prezentau la consultatii
In ceea ce priveste prejudicii aduse cu privire la mentinerea pacientilor in studiu, probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca unii pacienti au fost tinuti pe studiu, desi au prezentat repetate episoade de reacutizare, cu administrare de medicamente suplimentare interzise prin protocol, in paralel cu produsul investigational, cu eliberare de retete la externare, de catre inculpata Delia Podea.
Totodata, desfasurarea studiilor s-a efectuat in conditii de neconcordanta cu protocolul in sensul ca pacientilor li s-au consemnat fictiv vizitele in documentele sursa in absenta acestora (ei neprezentandu-se la vizita stabilita prin protocol), procedandu-se in mod frecvent la prelevare de probe de sange de la alti pacienti in locul celor inclusi pe studiu sau la prelevare de probe de urina de la subinvestigatori, pentru a nu se decela medicamentele …

spot_imgspot_img