Megaordonantele, solutia lui Ponta pentru a poza in democrat

0
1

Criticat pentru numarul mare de ordonante de urgenta, premierul Victor Ponta a redus, pe hartie, numarul acestora printr-o smecherie: inghesuirea mai multor acte normative intr-unul singur.
De la inceputul anului si pana in prezent, Guvernul Ponta a aprobat 41 de ordonante de urgenta, fata de 63 in aceeasi perioada a anului trecut. Aparent, Executivul a scazut numarul actelor normative care ocolesc Parlamentul, insa statistica este inselatoare.
Premierul Victor Ponta si-a facut un obicei din a emite ordonante de urgenta prin care reglementeaza domenii total diferite, incluzand, in acest fel, mai multe ordonante intr-una singura. Recent, Executivul a emis un astfel de act normativ care se refera la deblocarea situatiei unor primarii, dreptul universitatilor de a angaja profesori fara studii doctorale finalizate, modificarea Legii finantelor publice, reprezentarea la Curtea de Arbitraj, reorganizarea ANAF.
Cele mai importante prevederi vizeaza situatia unor localitati care au ramas fara primari (prin suspendare sau incetarea mandatului) sau fara consilii locale (suspendate). Guvernul Ponta a refuzat sa organizeze alegeri locale partiale, asa cum prevede legea, ceea ce a blocat luarea unor decizii importante. Acum, Guvernul preia controlul acestor primarii: multe dintre aceste decizii vor fi luate de persoane desemnate de prefecti, aflati in subordinea Guvernului. Executivul a decis ca drepturile de asistenta sociala sa fie aprobate de catre secretarul primariei sau de persoana numita de prefect in acest sens, in situatia in care primarul nu isi poate exercita atributiile. De asemenea, prefectul judetului va desemna o persoana care sa preia calitatea de ordonator principal de credite si care sa aiba dreptul de a rectifica bugetul local. Ordonanta reglementeaza posibilitatea aprobarii taxelor locale prin dispozitie a primarului, in cazul in care consiliul este dizolvat, sau, daca nici primarul nu-si poate exercita atributiile, prin decizie aprobata de catre secretarul primariei sau de catre persoana desemnata drept ordonator principal de credite.
Precedentele lui Ponta
Nu este prima oara cand Guvernul reglementeaza domenii total diferite printr-o singura ordonanta de urgenta, pentru a reduce numarul total de astfel de acte normative. Recordul este detinut de o ordonanta de urgenta din luna martie (2/2015), care cuprinde 26 de acte normative, din domenii care nu au nici o legatura intre ele: masuri din domeniul sportului sau culturale, reglementarea drepturilor de hrana a politistilor locali, masuri privind activi?tatea companiilor de stat, cum ar fi regimul donatiilor sau remuneratiile managerilor privati, finantarea penitenciarelor, sau regimul imprumuturilor pentru autoritatile locale. La vremea respectiva, o serie de experti in legislatie au atras atentia ca se creeaza un precedent periculos, pentru ca actul normativ nu este previzibil si poate camufla modificari importante, care sa treaca neobservate. In aprilie Guvernul a aprobat o noua ordonanta de urgenta, care cuprindea patru acte normative, de la utilizarea aparatelor de marcat electronice pana la taxa de pod de la Cernavoda. Numai pe baza exemplelor identificate de “Romania liberaa”, numarul real al ordonantelor de urgenta s-ar apropia de 80, daca fiecare act normativ ar fi fost emis separat. Cu alte cuvinte, daca Executivul …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here