Melescanu afirma ca actiunea militara de sambata a SUA, UK si Franta in Siria e “o reactie ferma la atrocitatile din Douma”

Teodor Melescanu a facut aceasta afirmatie luni, in contextul participarii sale la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg.
La CAE situatia din Siria a fost discutata in contextul escaladarii confruntarilor militare din teren si al raportarilor privind utilizarea armelor chimice impotriva populatiei, “aspecte cu consecinte dramatice din punct de vedere umanitar, in special in Ghouta de Est”.
In context, ministrul Teodor Melescanu a subliniat ca Romania condamna categoric utilizarea armelor chimice in orice circumstante, in orice imprejurare, cu atat mai mult atunci cand este vorba de folosirea lor impotriva civililor.
Oficialul roman a exprimat sprijinul pentru “investigarea de urgenta, de o maniera independenta si impartiala, a faptelor incriminate si tragerea la raspundere, in urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unor asemenea acte.
Potrivit MAE, ministrul Melescanu a subliniat ca actiunea intreprinsa de SUA, Marea Britanie si Franta, la data de 14 aprilie, constituie “o reactie ferma la atrocitatile soldate cu numeroase victime in randul populatiei civile din Douma”, context in care a exprimat solidaritatea Romaniei cu aliatii si partenerii sai strategici.
Referindu-se la criza prelungita din Siria, ministrul Teodor Melescanu a atras atentia asupra pericolului unei escaladari militare in Siria, cu consecinte grave in intreaga regiune, si a lansat un apel catre toate partile implicate de a incheia cat mai curand acest razboi, care a avut consecinte devastatoare si numeroase victime in randul populatiei civile, si sa sprijine activ demersurile ONU destinate solutionarii politice a acestei crize, precizeaza MAE.
Cu privire la conferinta Bruxelles II privind Siria, pe care UE o va co-organiza cu ONU pe 24 si 25 aprilie, ministrul roman de Externe a subliniat ca avem in fata un moment crucial, iar “UE trebuie sa se exprime ferm, vizibil, alaturi de partenerii internationali, in sprijinul reluarii procesului de pace de la Geneva, mediat de ONU”.
Dezbaterea consacrata Iranului a urmarit evaluarea celor mai recente evolutii. Ministrii au aratat ca este esentiala continuarea implementarii depline si stricte a angajamentelor asumate de Teheran, in conformitate cu Planul comun de actiune cuprinzator (JCPOA) si cu Rezolutiile ONU, pentru consolidarea increderii ca programul nuclear iranian vizeaza strict scopuri civile.
Relatia UE-Rusia a fost abordata de ministrii europeni de Externe din perspectiva continuarii actiunii unitare si abordarii principiale, deja agreate la nivelul UE, care sa puna in evidenta importanta respectarii normelor de drept international. A fost exprimat sprijinul general pentru mentinerea sanctiunilor atat timp cat vor persista incalcari ale normelor de drept international.
In cadrul discutiei privind arhitectura instrumentelor financiare externe ale UE din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *