Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins luni seara solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de avizare a retinerii pentru 24 de ore a procurorului Eugen Cojocaru de la Parchetului General, invinuit ca ar fi vindut subiectele probei de managemenat judiciar unor candidati pentru conducerea parchetelor. Surse din CSM afirma ca votul a fost viciat, in sensul ca doi membri CSM, Bogdan Licu si Liviu Dascalescu, si-au anulat buletinele, fara a marca unul dintre raspunsurile posibile, „Da” sau „Nu”, abia dupa ce seful DNA le-a prezentat materialul de urmarire penala. Conform procedurii CSM, membri institutiei au dreptul sa se abtina de la vot doar in faza preliminara, cu argumentul ca ar putea fi incompatibili sa se pronunte asuprea subiectului, si nu dupa ce afla care este subiectul dezbaterii. Asa au procedat Cristian Deliorga si Gratiana Isac, care au declarat ca se abtin de la vot inaintea dezbaterii daca se impune sau nu retinerea procurorului Eugen Cojocaru. Primul a fost indicat de presa ca intim al unuia dintre procurorii invinuiti de DNA ca si-au cumparat posturile de sefi, Sterian Guli, care a cistigat conducerea Parchetului Capitalei, iar Gratiana Isac este colega, la Parchetului General, cu Cojocaru, membru supleant al comisiei de examinare, banuit de DNA ca ar fi vindut subiectele unor candidati. Sectia de procurori a CSM, cea care trebuia sa avizeze retinerea magistratilor invinuiti de DNA de trucarea concursului de luna trecuta pentru conducerea unor parchete este formata din: Dan Nicolae Chiujdea, seful sectiei, Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, membru de drept, Bogdan Licu, Cristian Deliorga, Gratiana Isac, Liviu Dascalescu si Bogdan Licu. Faptul ca ultimii doi si-ar fi anulat intentionat voturile a condus la respingerea cererii DNA de retinere a procurorului Eugen Cojocaru. Surse judiciare afirma ca DNA ar putea extinde urmarirea penala si impotriva celor doi membri CSM, care ar putea fi complici la trucarea concursului. La inchiderea editiei, sectia de procurori a CSM era intr-o sedinta cu DNA, astfel incit cei doi membri ai Consiliului nu au putut exprima o pozitie fata de suspiciunile fata de votul lor viciat.
Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, s-a aratat nemultumit de modul in care s-a desfasurat sedinta Sectiei pentru procurori a CSM de luni si s-a referit la votul pentru avizul de retinere a procurorului Eugen Cojocaru. „Practic, au fost patru membri din cei sase care s-au abtinut, intr-un fel sau altul, in acest caz. Daca doi dintre ei au facut-o inca de la inceput si nu au participat la dezbateri, ceilalti doi, in momentul cand s-a trecut la vot au dat buletinele albe, desi trebuiau sa voteze cu „Da” sau „Nu”, ceea ce inseamna ca au incalcat legea”, a declarat procurorul-sef al DNA, marti seara, inainte de sedinta Sectiei pentru procurori. Sectia pentru procurori a CSM discuta marti seara solicitarea DNA de avizare a arestarii preventive a procurorului Gheorghe Dumitru dar si pe cea a lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe linga Curtea Suprema, si pentru retinerea caruia CSM nu a dat aviz cu o zi in urma. DNA a dispus retinerea, pentru 24 de ore, a procurorului Gheorghe Dumitru si a fostului membru CSM, Gheorghe Bucur, si a precizat ca, intrucat Sectia pentru procurori CSM nu a incuviintat retinerea lui Cojocaru Eugen, procurorii DNA nu au putut sa dispuna, fata de acesta, masura preventiva. DNA a cerut luni Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aviz pentru retinerea a doi procurori in dosarul fraudarii concursului pentru functii la parchete, unul fiind candidat la concurs, al doilea fiind membru al comisiei.
Procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, a criticat marti extrem de dur modul in care Sectia pentru procurori a votat avizele solicitate de procurorii anticoruptie. „Ceea ce s-a intimplat este inadmisibil. Patru membri, intr-un fel s-u altul, din totalul de sase membri ai sectiei, s-au abtinut. Sectia este nefunctionala la acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz, iar eu intotdeauna am spus ca procurorii trebuie sa raspunda, la fel ca si ceilalti, pentru ceea ce fac. Voi face o sesizare catre presedintele CSM cu privire la aceste abtineri. Au fost doua abtineri dupa ce, cei doi membri au vazut materialul pus la dispozitie de procurorii DNA. Mi se pare o neindeplinire a obligatiilor pe care le ai ca membru al CSM. O abtinere se face eventual la inceputul sedintei,”, a declarat Kovesi.
Procurorii DNA efectueaza cercetari penale fata de Gheorghe Dumitru, procuror al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Pitesti, pentru cumparare de influenta, Sterian Guli, prim procuror la Parchetul de pe linga Judecatoria Urziceni, pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Vilcea, pentru complicitate la cumparare de influenta, Gheorghe Bucur, notar in municipiul Bucuresti, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru al CSM, pentru complicitate la cumparare de influenta si Gabriela Georgeta Ghita, procuror la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si presedinta a Comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, pentru permiterea accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite. De asemenea, este cercetat de DNA Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie si membru supleant al aceleiasi Comisii de examinare, pentru de trafic de influenta si instigare la permiterea accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Marti noaptea, sectia de procurori a CSM a reluat votul si a avizat retinerea de catre DNA a procurorului Eugen Cojocaru.