Mesajul lui PF Daniel pentru credinciosi, cu prilejul Pastelui

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), PF Daniel, indeamna credinciosii ca de Paste sa aduca bucurie, printr-un cuvant sau o fapta buna, in casele celor orfani, bolnavi, batrani, saraci, indoliati sau singuri si sa se nu ii uite nici pe romanii care traiesc in strainatate.
“Cu prilejul sarbatorii Invierii Domnului, va indemnam sa aduceti, prin cuvant si fapta buna, bucurie in casele celor orfani, bolnavi, batrani, saraci, indoliati si singuri, ca sa simta ca iubirea jertfelnica a lui Hristos Cel rastignit si inviat pentru mantuirea lumii este izvor de lumina, de pace si de bucurie. Sa nu uitam nici pe romanii care se afla printre straini, departe de Patrie”, spune Patriarhul, in Pastorala de Paste.
PF Daniel vorbeste in Pastorala si despre faptul ca 2014 este, pentru BOR, Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, aratand ca “exista o legatura duhovniceasca adanca intre iubirea jertfelnica a lui Hristos pentru umanitate, celebrata in Sfanta Euharistie, si iubirea jertfelnica a Martirilor sau a Mucenicilor pentru Hristos”.
“Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat anul 2014 ca fiind Anul omagial al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii, precum si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, intelegand ca exista o legatura duhovniceasca adanca intre iubirea jertfelnica a lui Hristos pentru umanitate, celebrata in Sfanta Euharistie, si iubirea jertfelnica a Martirilor sau a Mucenicilor pentru Hristos, cinstita in slujbele de pomenire a acestora de catre Biserica. In ambele se vede taina Crucii si Invierii lui Hristos, Biruitorul pacatului, al iadului si al mortii, Care daruieste lumii mantuire si viata vesnica”, mai spune PF Daniel, in Pastorala.
In continuare, Patriarhul explica faptul ca Biserica arata martirilor o cinstire deosebita, jertfa si demnitatea lor fiind mult admirate si pretuite inca din primele veacuri.
“Osemintele lor au fost adunate si pastrate cu multa evlavie si cu un deosebit respect, devenind sfinte moaste. Mormintele lor au fost ingrijite si pretuite. Pe aceste morminte au fost ridicate biserici, care au devenit loc de pelerinaj. Ziua mortii lor este socotita zi de nastere la viata cereasca, vesnica. De aceea, aceasta zi este aniversata sau comemorata cu multa evlavie. Lor li s-au fixat zile de pomenire, individuala si comuna, in calendar, li se adreseaza rugaciuni si cantari de lauda prin slujbe alcatuite de Biserica. Scriitorii si Parintii Bisericii din primele veacuri, ca Tertulian, Clement Alexandrinul, Origen, Ipolit, Sfantul Ciprian al Cartaginei, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Efrem Sirul si Sfantul Ioan Gura de Aur, au elogiat demnitatea martirilor in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *