Metropola lui Sorin Oprescu, la jumatate fata de Constanta lui Nicusor Constantinescu. Bucurestiul a atras mai putine fonduri europene decat Ilfovul

Cu trei primari intr-un singur an, dintre care unul, Sorin Oprescu, a fost saltat de DNA, Capitala se afla abia la mijlocul clasamentului fondurilor europene atrase si chletuite efectiv.?
Bucurestiul a cheltuit anul trecut numai 195 milioane de lei pentru proiecte cu fonduri europene, adica putin peste 44 milioane de euro, ceea ce claseaza Capitala pe locul 21 in tara, mult in urma unor judete ca Bihor, Prahova sau Hunedoara.
Suma este prezenta intr-o statistica a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, la capitolul Cheltuieli, sectiunea “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabilea”. Spre comparatie, municipiul Bucuresti a reusit sa atraga in 2015 mai putin de jumatate din banii de la Bruxelles pe care i-a luat Constanta, judet care era la discretia fostului presedinte al CJ Nicusor Constantinescu. Judetul de la malul marii se poate lauda cu cheltuieli pentru proiecte cu fonduri europene nerambursabile de aproape 420 milioane de lei, adica peste 95 milioane de euro. Si Ilfovul, condus de liberalul Marian Petrache, a atras mai multi bani comunitari decat Bucurestiul – 297 milioane de lei (67,5 milioane de euro). Pana si judete mici, cum ar fi Dambovita sau Covasna, s-au miscat “mai cu talenta” decat marea metropola Bucuresti.
Pe locul 1 in acest clasament se afla judetul Bihor, cu 623,7 milioane de lei (141 milioane de euro), urmat de Iasi, cu 543,5 milioane de lei (123 milioane de euro), si Valcea, cu 428 milioane de lei (97 milioane de euro). La polul opus, cu cele mai putine sume atrase, se situeaza Ialomita (56 milioane de lei), Neamt (67 milioane de lei) si Gorj, judetul fostului premier Victor Ponta (86,4 milioane de lei).
Nu este de mirare ca Bucurestiul a reusit aceasta performanta negativa, din vreme ce la jumatatea anului trecut fostul primar general Sorin Oprescu a fost saltat de DNA pentru luare de mita. Apoi, in acelasi an, la conducerea Capitalei s-au aflat, pe rand, doi primari – uneperistul Stefanel Dan Marin si liberalul Razvan Sava. Acestuia din urma numai de fonduri europene nu-i pasa, din moment ce se plimba la brat cu Cristian Popescu Piedone, in incercarea de a ajunge primar la Sectorul 4.
Banii pierduti la Piata Sudului si Arcul de Triumf
Nenumarate proiecte de la Bruxelles au esuat in Bucuresti. Un exemplu mai mult decat elocvent in acest sens il reprezinta Pasajul Piata Sudului, care trebuia finalizat pana la 31 decembrie 2015, pentru a se obtine toti banii comunitari – 85 milioane de lei (aproape 20 milioane de euro) din valoarea totala a proiectului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *