Mielul se vinde scump de Paste, cu preturi intre 18 si 40 de lei

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Aglomeratie si zarva mare in pietele din Bucuresti. De parca toata lumea a intrat intr-o cursa nebuna a cumparaturilor in ultimele doua zile care au mai ramas p?na la Paste. In magazinele de cartier, preturile la carnea de miel sfideaza orice limita. Astfel, in Dristor, jumatatea de miel se vinde cu 24 lei kilogramul. Pulpa de miel costa 40 lei. La 6,5 lei/kg gasesti doar cap si rasol de miel. In pietele mari, ca aceea din Obor, situatia este totusi diferita. Cel mai scump miel costa 18 lei. Atentie insa. Exista riscul ca, o data ajunsi acasa, sa descoperiti ca pulpa pe care ati platit intre 40 si 60 de lei/kg sa nu fie de miel, ci de porc. In ultima saptam?na, precupetii au dublat preturile la ceapa verde, usturoi, ridichi si verdeata, insa nu si la legume si fructe.

In Piata Sudului e nebunie. Mai ales la tarabele de fructe si verdeturi de sezon. Abia daca te poti strecura printre marea de oameni cu sacosele incarcate. Larma si imbulzeala depasesc limitele pietei, ajungand pana pe trotuarele intesate cu masini parcate, cumparatori si precupeti veniti din localitatile limitrofe Bucurestiului. Politistii dau zeci de amenzi. Nu intermediarilor. Ci taranilor care au venit cu cateva legaturi de verdeata, oua sau lapte si care n-au reusit sa-si rezerve o masa, asa ca vand pe trotuar. Aici, bucata de salata verde costa intre 2 si 3 lei, ceapa, usturoiul si ridichiile intre 0,5 si un leu legatura, rosiile se vand cu 5-6 lei/kg, castravetii cu 7 lei si varza alba cu 3 lei. Verdeata e la un leu legatura, ciupercile la 5 lei pe kg, cartofii la 1,5 lei si morcovii la 3 lei. Nici o piata nu se compara insa cu Oborul. Dupa ce treci de vanzatorii de tigari tinute in pungi, fuste, pantaloni la 10 lei, carlige, ceasuri de dama sau de barbat, reusesti cu greu sa ajungi la legume si fructe. Aici, usturoiul verde, verdeata si ceapa se vand cu 1-2 lei legatura. Castravetii costa 6-8 lei/kg, ardeiul rosu 9 lei si cel gras 13 lei. Vinetele sunt la 8-9 lei, iar rosiile cheery 18 lei. Cele normale se vand cu 7 lei. Ouale sunt 0,45. Cele mici. Cele extra sau superextra costa 0,5 lei sau chiar 0,55. Telemeaua de oi de Sibiu costa 15,5, in timp ce branza de bivolita sau de vaca se vinde la 10 lei. Maslinele costa 9 lei, iar cele fara sare 13 lei. Cei care vor sa pregateasca acasa cozonacul, in piata, kilogramul de nuca se gaseste la 16 lei.

Cei mai multi cumpara in medie 5 kg de miel
„Alo, alo, faceti loc!” striga doi vanzatori din piata Obor care imping doua carucioare mari pline cu peste 60 de miei. Toti sunt stampilati si proaspeti. Lumea se imbulzeste si da navala. „Haideti mai, ca sunt proaspat jupuiti”, se indeamna cumparatorii. Pretul este insa pe masura. Mieii se vand cu 19 lei, mai mult cu un leu fata de cum se vand la ceilalti precupeti. La un alt stand, mielul de Dobrogea costa 17,9 lei, dar se vinde pe bucati de cate 3-7 kg. Nimeni nu are bani sa ia un miel intreg. Un domn cumpara doua kg de plamani, ficat, rinichi si inima pentru drob si plateste 36 de lei. Cine nu s-ar fi priceput la gatit ar fi platit chiar si mai mult. „Alo, domnu?, taie beregata aia de acolo, nu mi-o pune mie la cantar, ca asta nu se mananca la nimic”, spune, revoltat, cumparatorul. Macelarul executa. De la altii, o pensionara cumpara trei kg de miel si plateste 76 de lei. „Nu am mai luat de cinci ani miel. Fac insa un sacrificiu anul acesta, sa ma bucur si eu de sarbatori, ca cine stie ce o mai fi”, spune doamna. Mai e coada la pulpele de pui, care costa 8 lei/kg si sunt intregi. In rest, prea putini cumpara pulpa de porc la 18 lei/kg, pipote de pui la 10 lei, carnati oltenesti sau semiafumati la 13 lei, drob traditional la 15 lei sau sunca de casa la 20 de lei. Pieptul de vitel este la 14 lei, iar pastrama de miel 17 lei. Carnea tocata de vita costa 15 lei, iar pasta de mici e la 11 lei. Un singur tur al Oborului te oboseste atat fizic, cat si psihic. Pe langa aglomeratie, conditiile in care este vanduta carnea sunt de neimaginat. Toata lumea tipa, mai ales cei care stau prea mult la coada. Macelarii taie carnea fara manusi. La fel o si pun pe cantar. Dupa ce au stat cu mainile in carnea tocata, iti dau bucata de miel ceruta, urmatorului client ii taie branza si ia banii. Ghiulul de pe deget e inca murdar de grasime de porc. Cu cat mai murdare de sange sunt halatele vanzatorilor de miei, cu atat mai multa vanzare au. Peste toate astea se aud urari de bine. „Doamne ajuta!”.

Alerta ANSVSA: Branza Gorgonzola italieneasca, contaminata
Mai multe loturi de branza italieneasca Gorgonzola, contaminata cu o bacterie care pune in pericol sanatatea persoanelor cu imunitate scazuta, au intrat in Romania, Franta, Olanda si Malta, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). „Produsul ?Gorgonzola Dop Solo Italia?, contaminat cu Listeria Monocytogenes, este fabricat in Italia, iar loturile care au intrat in Romania sunt identificate cu numerele 90572 A, cu termenul de valabilitate 24.04.2009, si 90572 C, cu termenul de valabilitate 02.05.2009”, informeaza ANSVSA. „Au intrat in tara aproximativ 100 kg de astfel de branza. La momentul actual insa, nici un gram nu mai este in magazinele romanesti. Jumatate din cantitate a fost deja confiscata de inspectorii veterinari, iar restul de branza a fost retrasa de proprietari”, ne-a declarat Marian Zlotea, presedintele ANSVSA. Potivit acestuia, branza era ambalata in cutii a cate 150 de grame, ca produs traditional italienesc. Bacteria cauzeaza o afectiune rara si se transmite prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele in varsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. De obicei, simptomele sunt asemanatoare gripei, dar in cazul unei afectiuni mai severe pot aparea cefalee, convulsii, pierderea echilibrului si o stare confuzionala.

spot_img