Mihail Formuzal cere cetatenie rusa pentru gagauzii din R. Moldova care muncesc in Rusia.

Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, si presedintele Adunarii Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, solicita simplificarea procedurilor pentru acordarea cetateniei ruse in cazul cetatenilor din autonomia gagauza aflati la munca in Rusia, relateaza IPN, in pagina electronica, potrivit Mediafax.
Cei doi reprezentanti din autonomia gagauza au trimis in acest sens o scrisoare presedintelui rus Vladimir Putin.
Solicitarea intervine in contextul noilor reguli impuse de Moscova imigrantilor care doresc sa munceasca pe teritoriul Rusiei. Reprezentantii Gagauziei considera ca obtinerea cetateniei ruse ar permite cetatenilor moldoveni din autonomia gagauza sa beneficieze de garantiile sociale oferite de Rusia.
Conducerea Gagauziei motiveaza necesitatea unor proceduri simplificate la acordarea cetateniei ruse pentru cetatenii moldovenii din autonomia gagauza care muncesc in Rusia prin faptul ca acestia contribuie la dezvoltarea economica a statului rus si, astfel, devin “membri demni ai societatii rusesti”.
Citeste si: Kremlin: Referendumurile din Gagauzia, desfasurate in februarie, sunt “absolut oportune”
Moscova a introdus, din 1 ianuarie, noi masuri pentru cetatenii aflati in cautarea unui loc de munca in Rusia, printre care un termen de 90 de zile pentru strainii care intra pe teritoriul rus si obligativitatea obtinerii permisului de munca. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 300.000 de cetateni din Republica Moldova lucreaza in Rusia.
Solicitarea autoritatilor de la Comrat intervine dupa ce o delegatie gagauza s-a aflat saptamana trecuta intr-o vizita la Moscova. Presedintele Parlamentului de la Comrat, Dmitri Constantinov, a anuntat, sambata, intr-o conferinta de presa, ca un consulat al Rusiei va fi deschis in Gagauzia, iar locuitorii din autonomie vor primi reduceri la gazul rusesc pana la 35-50 la suta, relateaza gagauziainfo.md, preluata de UNIMEDIA. “In Cahul, Balti sunt consulate romanesti. La noi vor fi rusesti. In curand vom trimite o cerere catre Lavrov (ministrul rus de Externe – n.r.)”, a declarat Constantinov.
Citeste si:? Guvernatorul Gagauziei, in vizita la Moscova pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *