Mike Pompeo il acuza pe predecesorul sau ca submineaza politica SUA fata de Iran

Intr-o conferinta de presa la Departamentul de Stat, Pompeo a declarat ca John Kerry a recunoscut ca a sfatuit oficialitati iraniene “”sa astepte”” incheierea mandatului actualei administratii a presedintelui republican Donald Trump.
In realitate, noteaza EFE, Kerry a fost intrebat in timpul unui interviu pentru postul de televiziune Fox daca a recomandat Teheranului “sa astepte” sosirea la Casa Alba a unui nou presedinte, care urmeaza sa fie ales in 2020, iar fostul secretar de stat nu a dat un raspuns clar.
“Nu exista precedent pentru asa ceva in istoria SUA. Secretarul Kerry nu ar trebui sa se angajeze intr-un astfel de comportament. Intra in contradictie cu politica externa a Statelor Unite asa cum este ea trasata de presedintele in exercitiu”, a declarat Pompeo, care si-a amintit ca l-a vazut pe Kerry la o conferinta de securitate de la Munchen, la inceputul acestui an, alaturi de alti fosti diplomati care au activat in timpul administratiei presedintelui democrat Barack Obama si ca nu s-a indoit prea tare ca acestia s-au intalnit cu oficialitati iraniene.
“Este vorba despre un fost secretar de stat care intra in contact cu cel mai mare sponsor al terorismului de stat la nivel mondial”, a acuzat Pompeo, un adversar declarat al acordului nuclear semnat in 2015 de Iran si de sase puteri mondiale, intre care si SUA. Kerry a fost ferm implicat in negocierea acestui acord, una dintre cele mai importante realizari ale administratiei Obama.
SUA s-au retras din acest acord in luna mai, la scurt timp dupa ce Pompeo a devenit secretar de stat, iar sanctiunile impotriva Teheranului au inceput sa fie recent reintroduse. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat in urma cu doua saptamani ca Teheranul a continuat sa respecte partea sa de intelegere, in pofida actiunilor SUA.
Intr-un interviu acordat in aceasta saptamana pentru a-si promova ultima carte, Kerry a explicat ca a vorbit cu ministrul de externe iranian Mohammed Javad Zarif “de trei sau patru ori” de cand a parasit Departamentul de Stat si a admis ca aceste conversatii au inclus si acordul nuclear cu Iranul.
Kerry a fost criticat vineri si de Trump, care a scris pe Twitter ca reuniunile la care a participat Kerry au fost ilegale. “John Kerry a avut intalniri ilegale cu regimul ostil al Iranului, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *