Militari desfasurati pe strazi in Belgia, in urma atentatelor dejucate

Efective ale armatei au inceput sa ia locul politistilor sambata pentru a supraveghea zone sensibile in Belgia, in special la Anvers, unde traieste o importanta comunitate evreiasca, dupa anihilarea unei celule jihadiste care planuia atentate, relateaza France Presse.
“Comitetul ministerial restrans a decis sa mobilizeze progresiv pana la 300 de militari.Concret, acesti soldati vor fi desfasurati la Bruxelles si Anvers (nordul tarii). Ei vor putea fi ocupa pozitii de asemenea la Verviers (est) si in alte locuri”, au indicat serviciile primului ministru Charles Michel, intr-un comunicat. “Militarii mobilizati vor fi inarmati si vor avea in principal misiunea de a supraveghea anumite zone. Ei vor veni in sprijinul serviciilor politiei”, a adaugat aceeasi sursa.
Guvernul belgian anuntase vineri desfasurarea rapida a armatei in unele locuri, a doua zi dupa un asalt la Verviers, in care doi presupusi jihadisti care planuiau sa atace politisti au fost ucisi, scrie Agerpres.
Recurgerea la armata pentru operatiuni de mentinere a ordinii reprezinta o premiera in Belgia dupa un val de atentate comis in anii 1980 de Celulele comuniste combatante.
Aceasta masura anuntata vineri, impreuna cu alte zece pentru a preveni radicalizarea si pentru a-i impiedica pe candidatii la jihad sa mearga in Siria si Irak, este valabila pentru o luna, dar perioada poate fi prelungita atat timp cat nivelul de alerta va fi de gradul 3 pe o scara pana la 4, cum este cazul incepand de joi seara.
Primarul Anvers-ului a cerut imediat trimiterea de trupe in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *