Numarul maxim de posturi pentru Ministerul Fondurilor Europene creste de la 304 la 907, iar cel al secretarilor de stat de la doi la patru, potrivit unei Hotarari publicate marti in Monitorul Oficial.
HG nr. 43 din 2013, publicat in Monitorul Oficial din 19 februarie 2013, prevedea un numar maxim de posturi pentru MFE de 304, „inclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului”. Acum, numarul maxim de posturi pentru Ministerul Fondurilor Europene devine 907, „exclusiv demnitarii si cabinetul ministrului”.
Totodata, va creste si numarul secretarilor de stat, de la doi la patru, potrivit zf.ro. La nivelul anului 2013, salariul mediu net din Ministerul Fondurilor Europene era de 4.300 lei, potrivit unui raport realizat de Realitatea.net.
Conform bugetului pentru anul 2014, suma totala acordata cheltuielilor salariale in bani a fost de 23.554.000 lei. Dat fiind numarul maxim de posturi din minister (304 angajati), media salariala depaseste 7.700 lei.
Ministerul condus pana recent de Eugen Teodorivici nu si-a actualizat raportarea salariala dupa cum este obligat prin lege – ultimele date disponibile sunt din octombrie 2013.
Salariile angajatilor din minister au crescut in ultimul an
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat la inceputul acestui an ca salariile din ministerul pe care il conducea au crescut astfel incat oamenii sa nu mai castige doar 7-800 de lei si sa nu plece cu prima ocazie in mediul privat.
„Din pacate, sistemul a fost slabit, pentru ca din administratie au plecat foarte multi oameni in afara sistemului si sistemul a fost slabit, astfel incat orice companie din afara a avut mare usurinta in a penetra sistemul. Asta am incercat sa realizam prin cresterea salarizarii personalului pe fonduri europene. Toti cei aproape 2.500 de oameni din fonduri europene au salarizarea Ministerului Fonduri Europene. Anul trecut mai erau diferente foarte mari, erau oameni cu 700-800 de lei. Nu poti sa-i ceri unui om care are 700 de lei sa fie si curat, sa fie si istet, sa stea si peste programul de lucru. Nu este doar efortul pe care sa-l fac eu personal. Este foarte important sa lucram la resursa umana, este cheia. Acest obiectiv il realizam, s-a castigat pariul”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
Intrebat despre salariul mediu din minister, Teodorovici a declarat la acel moment: „Eu va spun salariul maxim de director general, care are si vechime, de 11.000 de lei brut. O persoana pe functie maxima, de director general, cu vechime”.
Absolventii de facultate care vor sa lucreze ca experti in accesarea fondurilor europene vor incepe prin a urma un curs de profil, acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificare.
Profesia de expert in accesare fonduri europene e o optiune interesanta pentru candidatii care au urmat studii superioare si pentru ca este una dintre profesiile la care ai acces relativ usor, si care capitalizeaza experienta si cunostintele dobandite de-a lungul timpului.
Cursul dureaza trei zile si costa intre aproximativ 400 de lei si 1.000 de lei.
Ca sa ajungi profesionist in accesarea fondurilor europene care sa se poata sustine doar din aceasta ocupatie, ai nevoie de cel putin doi ani in care sa acumulezi expertiza relevanta in domeniu. Angajatorii oferteaza astfel de profesionisti cu salarii cuprinse intre 1.000 de euro si 1.500 euro net, …