Ministerul Dezvoltarii, pusculita baronilor PSD: Cum a decis Shhaideh impartirea celor 30 de miliarde de lei din PNDL 2

Judetele controlate de oamenii lui Liviu Dragnea au primit cei mai multi bani de la Ministerul Dezvoltarii in 2017. Alocarile pe urmatorii patru ani zile sunt usor diferite, fiind favorizate alte zone. In ambele topuri, Teleormanul, fieful lui Liviu Dragnea, este pe un loc fruntas.
Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a platit aproape 602 de milioane de lei in teritoriu, intre ianuarie si iunie 2017, in cadrul Programului National de Dezvoltare Locala 2 (PNDL2). Prin acest program urmeaza sa fie platiti in total 30 de miliarde de lei in perioada 2017-2020.
O comparatie intre cele doua statistici scoate la iveala o serie de detalii interesante.
In 2017, cea mai mare suma, de 47,3 milioane de lei a mers catre Judetul Olt, controlat de baronul Paul Stanescu. Acesta este vicepresedinte PSD, fiind unul din oamenii de incredere ai lui Liviu Dragnea.

Fieful liderului PSD,?Teleorman,?a primit 43,2 milioane de lei. Adrian Gadea, care a condus Consiliul?Judetean dupa retragerea lui Liviu Dragnea este, in prezent, secretar de stat chiar la Ministerul Dezvoltarii. Acesta este urmarit penal in afacerea “Belina”. In prezent, CJ Telorman este condus de Ionel Danut Cristescu, un alt apropiat al sefului social democrat. Banii pentru stadionul din Alexandria, 55 de milioane de lei, au fost alocati prin alt program, desfasurat prin Compania Nationala de Investitii.
Podiumul este completat de Giurgiu, judetul controlat de presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, catre care au fost dirijate 30,8 milioane de lei. Recent, acesta s-a distantat de Dragnea, afirmand ca nu este de acord cu instalarea lui Mihai Tudose ca premier. Insa, statistica ministerului vizeaza alocarile intre ianuarie si iunie, cand relatiile dintre Dragnea si Badalau au functionat ca unse. Judetul Buzau a obtinut, in aceeasi perioada, 27,9 milioane de lei. Buzaul este fieful lui Marcel Ciolacu, numit recent, vicepremier fara portofoliu in Guvernul Mihai Tudose.
Suceava, pe primul loc pana in 2020
De mentionat ca, odata cu instalarea Guvernului Mihai Tudose, prioritatile par sa se fi schimbat. Pana la un punct. Astfel, PNDL 2 este un program esalonat pe patru ani de zile, pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei. Potrivit listei obiectivelor aprobate pentru 2017-2020, facuta?publica miercuri de Ministerul Dezvoltarii, judetul Suceava ar urma sa primeasca suma cea mai consistenta – 928,5 milioane lei. Consiliul Judetean Suceava este condus de Gheorghe Flutur (PNL), insa aici sunt necesare cateva nuante. CJ primeste in mod direct doar 190 de milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri, in timp ce grosul sumelor se duc catre zona rurala, unde sunt multi primari PSD.
Judetul Caras-Severin urmeaza sa primeasca 883 de milioane de lei. Presedintele CJ este Silviu Hurzudeu (PSD). Organizatia judeteana a PSD a facut un joc interesant la motiunea de cenzura. Sorin Grindeanu miza pe sprijinul acestei filiale, insa social-democratii din judet nu au luat o decizie, pe motiv ca presedintele Ion Mocioalca era plecat in strainatate. Pasivitatea pare sa il fi avantajat pe Liviu Dragnea. Judetul Vaslui, condus de Dumitru Buzatu (PSD), ar urma sa primeasca 882 de milioane de lei.
Chiar daca alte judete au suferit suisuri si coborasuri ( de pilda Giurgiu a coborat la jumatatea clasamentului) din topul pe urmatorii patru ani nu putea lipsi judetul Telorman, care va primi 875,5 milioane de lei.
Alocari in functie de negocieri. Cine sunt codasii
Si lista judetelor care au primit cei mai putini bani este semnificativa. Ilfovul, condus de Marian Petrache (PNL) a primit, in 2017, doar 2,2 milioane de lei.
Covasna a obtinut 2,3 milioane lei, iar Harghita 3,2? milioane. Interesant este, insa, ca grosul banilor au fost alocati in luna iunie – 2,29 de milioane catre Covasna si doua milioane catre Harghita. Practic, alocarile s-au suprapus cu negocierile dintre PSD si UDMR. Parlamentarii UDMR nu au votat motiunea de cenzura impotriva lui Sorin Grindeanu, dar au pus umarul la instalarea Guvernului Tudose.
In ceea ce priveste alocarile pentru perioada 2017-2020, Ilfovul va primi doar 374,6 milioane de lei. Consiliul Judetean va primi direct 96 de milioane de lei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *