Ministerul rus al Apararii il convoaca pe atasatul militar al SUA in Rusia

Acuzatiile americane “nu corespund realitatii” subliniaza ministerul in comunicat, in care prezinta nota.
Partea americana a esuat sa furnizeze vreo proba prin care sa-si sustina pozitia, in pofida “deschideriitotale la un dialog substantial pe tema indeplinirii obligatiilor partilor prevazute in Tratatul INF” a ministerului rus, se arata in comunicat.
“Este de subliniat ca nu este primul an in care Statele Unite incalca prevederile Tratatului INF”, continua ministerul, acuzand Washingtonul ca a “creat conditii in vederea producerii de rachete interzise de tratat”.
Ministerul indeamna partea americana, in nota, “sa ia toate masurile necesare inainte de sfarsitul tratatului, pentru a reveni la o respectare stricta a tratatului, prin eliminarea: sistemelor de lansare vertizala de la sol (de tip) Mk-41 concepute pentru a lansa rachete de croaziera (de tip) Tomahawk; rachete-tinta care au caracteristici asemanatoare rachetelor balistice terestre cu raza intermediara (de actiune, abolite prin tratat) (si) vehicule aeriene de atac fara echipaj ale caror caracteristici corespund definitiei “rachetei de croaziera terestre” prevazute in Tratat”.
Ministerul anunta in comunicat ca atasatul militar al Statelor Unite in Rusia este “invitat” la sediul sau pentru a-i comunicata aceasta nota.
Statele Unite si Rusia tocmai si-au suspendat participarea la Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), ceea ce risca sa conduca la o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *