Ministru: Nu avem o autoritate care sa confirme ca RMGC a investit 32 mil. USD, cum spune

“Potrivit acordului, compania se angajeaza sa investeasca o suta de milioane de dolari, din care 30 de milioane de dolari in proiecte arheologice sau patrimoniale ce vor fi convenite impreuna cu ministerul, in alte parti decat Rosia Montana, si 70 de milioane de dolari in situ la Rosia Montana”, a spus Barbu, in fata Comisie comune speciale.
El a precizat ca, potrivit estimarilor pe care i le-a inaintat compania, din acesti 70 de milioane de dolari RMGC ar fi cheltuit deja 32-33 de milioane. Barbu a spus, pe de alta parte, ca RMGC a restaurat deja 20 de imobile monument istoric din cele 41 care beneficiaza de acest statut, dar doar imobile care ii apartin.
Ministrul a admis, raspunzand unei intrebari, ca nu exista o autoritate a statului roman care sa fi confirmat investirea acestor sume. “In momentul de fata, nu, nu exista, nu am facut o asemenea expertiza, dar ea se poate vedea cu ochiul liber. Nu stiu daca chiar 32 (de milioane de dolari, n.r.) dar se poate vedea ca e o investitie care s-a facut”, a spus Barbu.
El a aratat ca pana in anul 2001 nimeni din Romania nu a fost preocupat de situatia patrimoniului din localitatea Rosia Montana, interesul pentru subiect intervenind in 2001 intrucat cu trei ani mai devreme s-a semnat o licenta de exploatare in favoarea unei companii. “Daca maine pleaca aceasta companie – oricare alta, nu ma intereseaza compania in mod special – daca pleaca cei care au investit pana acum, ne ramane din punct de vedere al patrimoniului o sarcina financiara in brate enorma. De aceea am spus ca pana in 2001 nu stiam nimic, nu ne pasa. Nu avea nimeni grija patrimoniului de la Rosia Montana. Acum avem in brate un numar de case – 41- si aceste galerii, pe care daca nu le face cine investeste acum, va trebui sa le facem noi si va costa”, a spus Daniel …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *